Çoğu firma için, başarılı dijital dönüşüme ulaşmak bir günde gerçekleşen bir süreç değildir. Aksine, uzun süren bir yolculuktur. Bununla birlikte, tüm süreci hızlandırmak için kullanabileceğiniz bazı yararlı teknolojiler vardır.
İş Süreçleri Yönetimi (BPM) teknolojileri, uzun yıllardır dijital dönüşüm stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. İşletmeler iş süreçlerini optimize etmek için her zaman daha yeni teknolojiler aradıklarından, robotik süreç otomasyonu (RPA) en son otomasyon teknolojisi olarak popülerlik kazanmaktadır. Ama BPM’den ne kadar farklıdır?
Hem RPA hem de BPM kendi yöntemleriyle farklı olsalar da birbirlerini tamamlarlar ve şirket genelinde dijital dönüşümü sorunsuz bir şekilde uygulamanıza yardımcı olabilirler.
RPA, monoton, rutin ve zaman alan görevleri otomatikleştirmeye yardımcı olur ve karşılığında ekibinizin daha önemli ve karmaşık iş görevlerine odaklanmasına olanak tanır. Uygulamadan bağımsızdır ve düşük seviyeli olaylara, klavye veya fare kullanımına ve web sayfası kazıma gibi tetikleyicilere dayanır.
Bununla birlikte, RPA daha çok yüzeysel bir düzeltmedir ve süreçleri optimize etmeyi amaçlamaz. Bunun yerine, daha çok manuel insan çabalarının yerini alarak süreçlerin daha hızlı çalışmasını sağlamaktır.
BPM, daha yüksek verimlilik sağlamak için temelde yatan iş süreçlerini kolaylaştırmaya ve yeniden yapılandırmaya odaklanır. Farklı senaryolarda nasıl çalıştıklarını analiz ederek, iyileştirmeler yaparak, değiştirilen süreçleri izleyerek ve sürekli optimizasyon sağlayarak iş süreçlerini iyileştirebilir.
BPM’nin ne bir görev yönetimi aracı ne de bir proje yönetimi aracı olduğuna dikkat etmek önemlidir. RPA gibi, tahmin edilebilir bir modeli takip eden, devamlı ve tekrarlayan süreçleri optimize etmeye odaklanır.
Yine de, iki teknolojinin birçok temel farkı var.
RPA, çoğunlukla işletmeler tarafından kullanılan eski sistemlerde büyük miktarda veriye sahip olduklarında kullanılır. Çok fazla veriye sahip süreçler otomatikleştirildiğinde, maliyet tasarrufu, verimlilik ve riskler üzerindeki doğrudan iş etkisini anında görebilirsiniz. Yine de, RPA, herhangi bir karmaşık akıl yürütme veya karar verme içermeyen rutin görevler için hala kullanılabilir.
RPA ile karşılaştırıldığında, BPM, eksiksiz uçtan uca süreçleri otomatikleştirmek için kullanılır. Bunu şu şekilde yapabilir:
• Süreç için gerekli tüm idari görevlerin belirlenmesi
• Tüm iş akışlarının ana hatlarını belirleme
• İş akışlarının optimize edilebileceği alanların analizi
• Daha etkili hale getirmek için iş akışlarını değiştirme
Bir seferde yalnızca bir işlemi otomatikleştirebilen RPA ile karşılaştırıldığında, BPM, manuel hata olasılığını azaltmak ve genel verimliliği artırmak için tüm iş akışlarını ve birden çok işlemi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.
Hem RPA hem de BPM’yi net bir şekilde anlamak, otomasyon projeniz için doğru teknolojiye karar vermenize kesinlikle yardımcı olabilir.
Sık sık değişmeyecek ve entegrasyon gerektirmeyen süreçleri otomatikleştirmeniz gerektiğinde RPA’yı seçmelisiniz. BPM büyük ölçüde, insanlar tarafından yürütülen veya üçüncü taraf entegrasyonu gerektiren süreçler için kullanılmalıdır.
Birlikte dağıtıldığında, RPA ve BPM, kuruluşunuzun tamamında dijital dönüşümü destekleyebilecek güçlü bir platform oluşturmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, tüm bir iş sürecini otomatikleştirmek için BPM kullandığınızda, kural tabanlı sürecin bir veya iki adımı için RPA kullanabilirsiniz.
Ancak, diğerinin üstünde yalnızca birini seçmeniz durumunda, o zaman BPM, işletmenizi başarılı dijital dönüşüme doğru yönlendirebilecek çok daha güçlü bir teknoloji olduğu için belirgin bir seçim olacaktır.
Kaynak: https://erphaber.com.tr/rpa-ve-bpm-arasindaki-farklar-nelerdir/