IoT platformu, Endüstri 4.0 hareketinin merkezindedir. Akıllı üretim olarak da adlandırılan Endüstri 4.0, üretim ve tedarik zinciri yönetimine odaklanan şirketlere daha fırsatçı bir sistem oluşturmalarını sağlar. Akıllı üretim, işletmelerin fiziksel üretim süreçleri ve operasyonlarının dijital teknoloji, akıllı bilgi işlem ve büyük verilerle birleştirildiği yerdir.
Ancak Endüstri 4.0’dan tam anlamıyla yararlanmak istiyorsanız tüm işletmeye yayılmış bağlı cihazlar tarafından, üretilen ham verileri toplayabilen, yönetebilen ve analiz edebilen bir IoT platformuna ihtiyacınız vardır.
IoT Platformu Verilerin Taşınmasını Sağlar
İlk IoT projelerinde, işletmelerin genellikle bağlı cihazlardan değer elde etmeleri için özel çaba harcamaları gerekiyordu. Günümüzde IoT platformları, bağlantıdan veri entegrasyonuna kadar her şeyi merkezi bir yerden yönetmek için devreye girerek kullanıcı dostu bir şekilde gitmesi gereken yere bilgi aktarmanızı sağlıyor.
IoT Platformlarının Avantajları
Endüstriyel IoT stratejileri, çeşitli bağlı cihazlardan veri alıp, bu verileri anında operasyonel görevlerde ve stratejik planlamada kullanmak için inşa edilmiştir. IoT Platformları bu stratejileri oluşturmak için şunları sağlar:
* IoT verilerinin toplanması gereken ilgili sunuculara ve uç noktalara verimli bir şekilde taşınmasını sağlamak için ağ iş akışlarını yapılandırma.
* IoT cihazlarından ham bilgileri düzenlemek için ilk veri analizinin sağlanması.
* Uç noktaların kurulumunu ve yönetimini desteklemek için IoT ağındaki tüm cihazlar için merkezi bir havuz olarak hizmet vermek.
* Çeşitli ağ protokolleri üzerinden iletilen verileri entegre etme.
* Önemli Performans Göstergelerinin ölçülmesi. Sistem, tesis operasyonlarınızla ilgili KPI’ları tanımlamanıza ve izlemenize olanak tanır. Bunlar arasında Genel Ekipman Verimliliği (OEE), Kapasite Kullanımı (CU) ve Makine Kapalı Kalma Analizleri gibi performans göstergelerinin ölçülmesi, önemli makine, süreç ve kalite parametrelerinin analiz edilmesi ve ürün ve parça izlenebilirliğinin belirlenmesi ve makine ve varlık performansını etkileyen koşulların belirlenmesi yer alır.
* Üretim zekasını iş uygulamalarınıza entegre eder. Daha iyi karar verme ve yürütme için ERP, CRM ve Kurumsal Planlama ve Çizelgeleme sistemleri gibi iş sistemlerinizi entegre etmek için sağlam konektör seçimi yapmanız gerekir.
IoT platformları, güçlü bir bağlı cihaz ağı oluşturmak ve yönetmek için gereken temel bağlantı ve görünürlüğü sağlar. Oradan da platform, ilgili uygulamalara ve kullanıcılara sezgisel bir şekilde veri almak için zemin hazırlar. IoT sistemlerinin günlük kullanımını ve etkinleştirdikleri otomatik iş akışlarını basitleştirir. Bununla birlikte, bu yeteneklerden bir Endüstri 4.0 ortamında yararlanılması, yalnızca IoT platformuyla derin bağlantı kurulmasına bağlıdır. Bu, güçlü bir kurumsal kaynak planlama ekosisteminde çalışan IoT platformuna sahip olmanın paha biçilemez hale geldiği yerdir.
IoT Platformları ERP’ye Nasıl Entegre Edilir?
Dijital devrim, işletmelerin ERP yazılımını kullanma biçiminde küçük bir değişime neden oldu. ERP sisteminin BT ekosisteminin monolitik bir veri havuzu olarak devam eden geleneği değişmeye başlıyor. Bunun yerine, ERP çözümleri giderek artan bir şekilde işletmenin merkezi bağlantı yapısı olarak işlev görerek, iş kollarında kesintisiz entegrasyon sağlıyor. Sonuç:
Çeşitli uygulamalar ERP’de tek bir gerçek veri kaynağına erişebilir.
İşletmeler, birden fazla sistemde uygulama işlevselliği sağlamak için API’ları kullanabilir.
Farklı yazılım çözümleri, ERP platformunu, verileri saklamak ve çeşitli biçimlerdeki bilgileri çevirmek için bir ara katman yazılımı olarak kullanarak iletişim kurabilir, böylece her uygulama verileri gerektiği gibi kullanabilir.
Makine öğrenimi ve yazılım tabanlı otomasyon gibi son teknoloji yetenekler, mevcut büyük miktardaki verilerin günlük operasyonel ihtiyaçlara uygun etkili iş akışları oluşturmayı kolaylaştırdığı ERP sistem düzeyinde kullanılabilir.
ERP sistemi, operasyonlar için statik bir temelden, çeşitli uygulamaların ve platformların uyumlu, organize bir şekilde kesiştiği merkezi bir görev gören esnek, uyarlanabilir bir sisteme dönüştü. ERP kurulumu, cihazların ve verilerin yönetilebildiği ve daha sonra ilgili hedeflere dağıtılabildiği tek bir yer olarak hizmet verdiği için IoT dünyasında bu işlevsellik gereklidir. Modern ERP çözümlerinde bir IoT platformu oluşturulduğunda, işletmeler teknolojiden daha fazla değer sağlayarak IoT verilerinin ve otomasyon yeteneklerinin artması için yazılımı kullanabilirler.
Bir IoT platformu, bağlı cihazları ve veri bağlantı ihtiyaçlarını yönetmenizi sağlar. Platform size gereken cihaz yönetimini sunar. Ayrıca, birden çok protokolde IoT ile ilgili ağ trafiğini yöneterek verileri kullanmanıza yardımcı olur. IoT platformunuz ERP platformunuza entegre edildiğinde, BT çözümlerinizin IoT verileriyle aerodinamik, merkezi bir şekilde etkileşmesine izin vererek bu bağlantı başka bir seviyeye taşınır.
IoT’yi ERP Platformu ile Çalıştırma
Ekipmanınızı izleyen bir IoT cihazınız olduğunu düşünün. Sensörler, bakım ekiplerinizin daha verimli çalışabilmesi için önemli performans verileri ve çevre koşulları hakkında rapor oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Bu tür bir proje, cihazları dağıtmak ve ağı bilgisayarlı bakım yönetim sisteminize veri iletecek şekilde yapılandırmakla ilgilidir. Ancak bu noktada kalırsanız IoT projenizin değerini sınırlarsınız. Bu sensör verilerini aşağıdakileri yapmak için de kullanabilirsiniz:
İşletim maliyetlerini, ekipman yaşam döngüsü zaman çizelgelerini, uzun vadeli garanti ihtiyaçlarını ve makineler tarafından sağlanan değeri tahmin etmek için zaman içinde bakım ihtiyaçlarınızı takip edin.
Bölümler arasında iş emri planlamasını daha iyi optimize etmek için her makine için üretim kullanım istatistiklerini izleyin.
Üretim ortamlarındaki çevre koşulları ile makinelerde aşınma ve yıpranma arasındaki ilişki hakkındaki bilginizi artırın.
Kaynak: https://erphaber.com.tr/isletmeniz-icin-dogru-iot-platformunu-nasil-secersiniz/