Şirket Değerlemesi Nedir?
Şirket değerlemesi, kurulmuş olan bir şirketin ne kadar değere sahip olduğunu hesaplayarak göstermektedir. Şirket değerlemesi genel olarak halka açık olmayacak şekilde yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı da belli olmayan şirketlerin net değeri ortaya çıkabilmektedir. Şirket değerlemesi sonucunda şirketler el değiştirebilir yada bünyelerine yatırımcılar çekebilmektedirler. Şirketlerin değeri sadece hisselerin net fiyatı değildir. Şirket değeri genel olarak içerisinde yer alan her şeyin ve bütün faaliyetlerin değerini bizlere göstermektedir.
Şirket Değerlemesinde Hangi Yöntemler Kullanılmalıdır?
İnternette en çok araştırılan ve merak edilen konulardan bir tanesidir. Bildiğiniz üzere şirket değerini ölçmek kolay bir işlev değildir. Bu sebepten dolayı da insanlar uzun araştırmalar ve bilgi birikimleri ile birlikte bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Şirket değerlemesi yapılırken her şirkete ait farklı parametreler kullanılmaktadır. Sizler için bu adımları listeleyerek kolay bir şekilde paylaşmak istedim. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren makale türü olmuştur.
Karşılaştırma Yöntemi
En çok ve sık bir şekilde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Temel bir değerleme yöntemi olan karşılaştırma ile birlikte, şirket değerleme çok daha kolay bir hale gelmektedir. Değeri belirlenmek istenen şirket ile aynı seviyede sayılabilecek başka bir şirket karşılaştırma yapılabilir.
Karşılaştırılmış olan şirketlerin aynı sektör içerisinde faaliyet göstermesi gerekmektedir. Sonrasında ise karşılaştırma bittiğinde şirkete ait bir rapor düzenlenmektedir. Bu rapor içerisinde tahmini şirket değeri, el değiştirme veya yatırımcı çekme adımları süreç içerisine dahil edilmektedir.
One Size Fits All Yöntemi
Bir diğer yöntemimiz ise One Size Fits All Yöntemidir. Bu yöntem dahilinde şirket sabit bir bütçe tutarı belirlemektedir. Bu tutarı belirlerken yatımcıların beklentileri göz önünde tutulmaktadır. Yatırımcının şirket tarafından belirlenmiş fiyatın kabul edilmesi beklenir. Eğer kabul edilmezse, şirket diğer yatırımcılar ile ilgilenmeye devam etmektedir.
Burada söylediğim yöntem pek sık kullanılıyor diyemem, fakat günümüzde kullanan şirketlerinde olduğunu söyleyebilirim. Genel olarak tahmini ve zor bir şirket değerleme yöntemleri arasında yer almaktadır.
Venture Capital (VC) Yöntemi
1987 yılında ortaya atılan bu yöntem Profesör William Shalman tarafından bulunmuştur. Bu yöntemi kullanarak şirketin gelecekteki değerinin tahmin edilmesi gerçekleşmektedir. Günümüzde onlarca farklı şirketin bu yöntem ile birlikte şirket değerinin geleceğini hesapladığını görmekteyiz.
Çarpan ve indirgenmiş nakit akışı değerleme yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemin karışımı olarak tanımlama yapılmaktadır. Öncelikle değerleme yapılacak olan şirketin terminal yılındaki satış oranı tahmin edilmektedir. Sonrasında ise terminal yılı 4-7 sene sonrasını ifade etmektedir. Şirket değeri ”EBITDA” yöntemi ile birlikte bölünmektedir. EBITDA oranına bakıldığında firma değerine bölünmesi, endüstri alanındaki benzer şirketlerin baz alınması sonucunda terminal değerinin hesaplanmasını sağlamaktadır. En son adım olarak ise ortaya çıkan terminal değer, büyük bir indirgeme ile birlikte günümüze kadar çekilmektedir.
Yeniden Yapım Yöntemi (Reconstruction)
Bir diğer şirket değerleme yöntemi ise yeniden yapım isimli bir yöntemdir. Bu yöntem içerisinde değerlemesi yapılacak olan şirket ile aynı özellikle bir şirketin kurulum masrafları ortaya çıkarılmaktadır. Sonrasında söz konusu şirketle eşdeğer olan şirketin değer tespiti hesaplanmaktadır. Hesaplanmış olan değerler, değerlemesi yapılan şirketin değeri olarak şirket tarafından baz alınmaktadır.
Yöntemi detaylı olarak incelemek isterseniz, Reconstruction yöntemi olarak araştırma yaparak gerekli bilgilere kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
İndirgenmiş Nakit Akışı (İNA) Yöntemi
Bu yöntem ise şirketin gelecekte olan nakit akışını tahmin etmek için kullanılmaktadır. İndirgeme yönteminde oluşabilecek sonuçlar göze alınması gerekmektedir. Şirketin ileriye dönül olarak bir tahmin yapması ve istikrarlı bir şekilde kayıt altına alınmış bir finansal geçmişi olması gerekmektedir. Aksi taktirde yanlış bilgiler ile yanlış hesaplamalar yapılacaktır.
Şirket Değerleme Ne Zaman Yapılır?
Şirket değerlemesi konusunda bir diğer merak edilen soru ise Şirket değerleme ne zaman yapılmalıdır? konusudur. Bu tür değerleme işlemlerinde genel olarak zaman aralığı aranmamaktadır. Genel olarak bu işlem, şirketin ne zaman büyümek istediğinde yapılan bir işlemdir.
Şirketler günümüzde sağlam ortaklar, büyük yatırımcılar ve farklı projeler ile birlikte hep bir adım önde olmak isterler. Bu sebepten dolayı da şirketlerinin değerini bilerek bir yola çıkmak her zaman daha güvenli bir adımdır. Sizlerde bu tür işlemlere kalkışmadan önce, şirket değerlemesi nasıl yapılır yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Şirket Değerleme Raporu Nasıl Yazılmalıdır?
Şirket değerleme raporu en çok merak edilen konulardan birisidir. Bu adımda korkmanızı yada endişelenmenize yol açacak bir husus bulunmamaktadır. Raporda genel olarak şirkete ait olan tüm faaliyetler ve şirketlerin toplam değerleri yer almaktadır. Bu raporu ise şirket el değiştirdiğinde yada yatırımcı çekmek istenildiğinde kolaylıkla kullanım sağlayabilirsiniz.
Şirketin değerinin nasıl hesaplandığı, şirketin nasıl ve nerelerden gelir ettiği gibi konuları da rapora ekleyerek, daha özenli ve dikkatli bir şirket değerleme raporu ortaya çıkarabilirsiniz.