Türk Telekom girişim hızlandırma programı PİLOT ile eğitim ve sağlık teknolojileri, yapay zeka, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, siber güvenlik ve iş çözümleri alanlarındaki girişimleri destekliyor. PİLOT’tan bugüne kadar 45 girişim mezun oldu. Bunlardan 12’si yatırım aldı.
PİLOT, özel sektör bünyesinde hayata geçirilen ilk girişim hızlandırma programı. 2013 yılında Türk Telekom’un girişimiyle başlayan program, erken aşamadaki girişimleri destekleyerek Türkiye’nin girişimcilik adına sahip olduğu potansiyeli açığa çıkarmayı ve ekonomik fayda yaratmayı hedefliyor. Türk Telekom Strateji, Planlama ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Fırat Yaman Er, Türk Telekom’un PİLOT ile teknoloji alanında yenilikçi iş fikri olan girişimlerle iş birliği yaparak bu fikirleri müşterilerinin hayatlarına dokunan ürünlere dönüştürmeyi amaçladığını söylüyor.
PİLOT’un sağladığı olanaklara gelince… Türk Telekom, PİLOT’a katılmaya hak kazanan her ekibe 90 bin TL nakit desteği sağlıyor. Program boyunca ekipler Türk Telekom ile iş birliği fırsatı yakalayabiliyor. Ayrıca girişimlere çeşitli mecralarda Türk Telekom tarafından tanıtım desteği de sağlanıyor.
2 MİLYON TL DESTEK
Türk Telekom, teknoloji alanında yenilikçi ve katma değer yaratacak projesi olan girişimlere önem veriyor. Öncelikli olarak eğitim ve sağlık teknolojileri, yapay zeka, sanal gerçeklik, nesnelerin interneti, siber güvenlik ve iş çözümleri alanlarındaki girişimleri destekliyor. PİLOT’tan bugüne kadar toplam 45 girişim mezun oldu, mezun olan bu girişimlerden 12 tanesi yatırım aldı. PİLOT kapsamında desteklenen bu girişimlerin 2017 yılında 174 kişiye istihdam sağladığını açıklayan Fırat Yaman Er, “Bu girişimler 2017 yılında toplamda 12 milyon TL’lik ciro elde etti. Türk Telekom da bu süreçte girişimlere toplamda 2 milyon TL nakit desteği sağlamış oldu” diyor.
3 GİRİŞİM NEYİ ÇÖZÜYOR
Girişim hızlandırma programı PİLOT’a katılarak işini büyüten şirketlerden biri de MentalUp. Akademisyenler, oyun geliştirme uzmanları ve eğitim bilimciler tarafından geliştirilen MentalUP, eğitici zeka oyunları uygulaması. Girişim, eğlenceli ve bilimsel içeriğiyle Türkiye’yi dünyada temsil etmeye hazırlanıyor.
Matematiksel modelleme ve optimizasyon yetkinlikleriyle verimlilik çözümleri geliştiren ve danışmanlık hizmetleri sunan bir teknoloji şirketi olan Optiyol’un ürün ve servisleri arasında dağıtım ağı dizaynı, dinamik rota optimizasyonu, talep tahmini ve stok optimizasyonu teknolojileri bulunuyor.
Artiwise, kurulduğu günden beri yalnızca metin analitiği odağıyla hareket eden bir şirket. İlk ve ana ürünleri olan Artiwise metin analitiği platformu ile insanların baş etmesi pek de kolay olmayan ya da çok büyük zahmet gerektiren yazılı içeriklerin analizini kolaylaştırıyor.
OZAN GÖZBAŞI OPTİYOL KURUCU ORTAĞI
“AKILLI ÜLKELER VİZYONUNA KATKIDA BULUNACAĞIZ”
EVLERE HİZMET Optiyol olarak mağazalara sevkiyat operasyonları dışında önem verdiğimiz yeni alanımız; evlere hizmet götüren dağıtım, servis, bakım ve arıza ekiplerinin günlük ve anlık planlanan ziyaretlerini optimize etmek. Bu alanda telekom sektöründen bir şirketin saha yönetim ekipleriyle çalışarak algoritmalarımızı hazır hale getirdik ve farklı coğrafi bölgelerde gerçek saha verileriyle test çalışmalarımızı başarıyla tamamladık.
KÜRESEL PROBLEMLER Verimlilik, müşteri memnuniyeti ve çevresel etkiler açısından hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde ulaştırma açısından akıllı şehirler ve akıllı ülkeler vizyonuna da katkıda bulunmuş olacağız. Ulaştırma sektöründe çözdüğümüz problemler küresel ölçekte olduğu için her start up gibi bizim de hedefimiz yurt dışında da platformumuzun kullanımını yaygınlaştırmak. Geçtiğimiz aylarda Londra’da bir şirketten örnek veriler alarak test çalışmalarına başladık.
EMRE ÖZGÜNDÜZ MENTALUP KURUCU ORTAĞI
“BÜYÜME YÜZDE 100’Ü AŞAR”
MENTALUP’IN HİKAYESİ Endüstri 4.0 ile beraber sektörler bazında dijitalleşme ve yüksek teknolojiden yararlanma çalışmaları arttı. Bu durum, teknolojiyi hayatın her alanında tasarlayacak, geliştirecek bireylerin yetiştirilmesi zorunluluğunu da beraberinde getirdi. Avrupa Birliği, bu niteliklere sahip bireylerin yetiştirilmesi amacıyla 2015’te “Eğitim 4.0” stratejisini yayınladı. İşte, MentalUP da bu yepyeni eğitim sisteminin hedeflerine uygun geliştirildi ve önemli bir ihtiyaca çözüm üretiyor. MentalUP, eğitim 4.0’ın temel kriterlerini sağlayarak, çocukların düşünme ve öğrenme becerilerini geliştiren, oyunlaştırılmış bir eğitim platformu. Özetlersek MentalUP, çocuklara bir şey öğretmeyi değil, öğrenmeyi öğretmeyi hedefliyor.
48 ÜLKEYE SATIŞ MentalUP’ın 48 ülkede satışı bulunuyor ve 200’den fazla okulda kullanılıyor. 1 milyondan fazla indirilen MentalUP, kendi kategorisinde 5 üzerinden 4,8 puan ile en popüler uygulamalar arasında. Türkiye’de, Orta Doğu’da, Orta Asya’da ve Kuzey Afrika’da oldukça etkin olan önemli bir yayıncı ile iş birliği anlaşması yaptık. Bu anlaşma ile özellikle kurumsal iş modelini hızla büyütebileceğimizi düşünüyoruz. 2018 yılında 8 farklı ülkeye, 2019 yılında ise 31 farklı ülkeye erişmeyi planlıyoruz. Uzun vadede geniş ürün yelpazesiyle eğitsel oyunlar sektörünün büyük oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz.
TANEL TEMEL
ARTIWISE KURUCU ORTAĞI VE GENEL MÜDÜRÜ
“ÜRÜNLEŞMEYE ÖNEM VERİYORUZ”
İŞ BİRLİKLERİ Artiwise olarak ürünleşmeye önem veren bir şirketiz. Kısa zamanda çok değerli markalara hizmet vermeye başladık. Farklı kanallardan gelen yazılı ve sesli müşteri verilerini analiz etmek isteyen bir otomotiv şirketi, yurt dışında yayınlanan makalelerimiz sayesinde bize ulaştı ve böylece kendileriyle iş birliğimiz başlamış oldu. Bu şirket, şu anda başta yazılı anket ve vaka verileri olmak üzere, sosyal medya verilerini, çağrı merkezi ses kayıtlarını Artiwise ile analiz ediyor.
“VERİMLİLİK SAĞLADI” Bir başka müşterimiz ise kendi grupları bünyesinde bulunan birçok haber portalinde haber etiketlemeleri için Artiwise etiketleme servisini kullanarak ciddi oranda verimlilik sağladı. Türkiye’de ilk defa yapılan bu çalışmayla haberler Artiwise yapay zeka servisleri tarafından otomatik okunarak SEO (Search Engine Optimization) uyumlu olarak etiketlenmeye başladı. Böylece portal içi içerik sınıflandırması ve arama motoru erişimlerinde ciddi başarılar sağlanmış oldu.
Artiwise olarak 2019’u yurt dışı pazarlara ürünlerimizi pazarlayacağımız yıl olarak belirledik. 2018 yılında iç pazardan gelen yüksek talebi karşılamak ve yeni uzmanlar yetiştirmek üzere çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Kaynak: https://startup.capital.com.tr/