E-Tebligat nedir?

566 Görüntülenme
0
0

E-Tebligat nedir?

Tebligat yasal bilgilendirme anlamına gelmektedir. Açılan davalar, vergi borçları ve mahkeme kararları bu tür bilgilere örnek olarak gösterilebilir. Elektronik Tebligat sisteminden önce tüm tebligatlar zarf veya mektup şeklinde yapılıyordu. Elektronik Tebligat sayesinde mesaj elektronik olarak oluşturulur ve UETS (Uluslararası Elektronik Tebligat Sistemi) aracılığıyla değişmez bir şekilde alıcıya iletilir. UETS, PTT başkanlığında oluşturulmuştur. Elektronik tebligat sistemi ile birlikte tüm kurum, kuruluş ve kişilerin bilgileri ve elektronik tebligat adresleri UETS'ye kaydedilecektir. Tebligatlar artık posta veya zarf yerine UETS sistemindeki e-posta tebligat adreslerine gönderilecek.

Gönderen: Tebligat kurumu, Yargı kurumu, mahkeme, SGK, Baro, Noter, Kamu idaresi kurumu, Yönetim ve kontrol kurumu Gönderici: Mesaj aracısı, PTT (zarf göndermek için kullanılan postacı) Alıcı: İletinin ulaşacağı kurum, şirket, kişi.

Elektronik tebligat sistemi kimler içindir? Kimler e-Tebligat Kapsamındadır?

Hemen hemen tüm ticari kuruluşlar ve işletmeler elektronik tebligat kullanmaktadır. Ticari, zirai ve mesleki kazanç elde edenler ile kurumlar vergisine tabi olanlar Elektronik Tebligat sistemini kullanmak zorundadır.

Elektronik tebligat kimler için isteğe bağlıdır?

Çiftçiler vergi ödemekle yükümlü değildir ve diğer vergi mükellefleri elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda değildir. Ancak bu sistemi diledikleri gibi kullanabilirler. Aynı zamanda gerçek kişiler de talepleri halinde elektronik tebligat sistemini kullanabilirler.

E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

  • Elektronik Tebligat kullanmak zorunda olan tüzel kişiler ve kamu kuruluşları aşağıdaki bilgi ve belgelerle PTT'ye başvurabilir:
  • DETSİS'e kayıtlı olan kamu kurum ve kuruluşlarının DETSİS'teki özgün numaraları ve sistem bilgileri, kayıtlı olmayanların ise takip etmesi gereken sistem bilgileri.
  • MERSİS'e kayıtlı kuruluşlar için MERSİS numarası ve sistem bilgisi, kayıtsız kuruluşlar için sistem bilgisi.
  • Türk vatandaşı olan gerçek kişiler için, TC. Kimlik numarası ile kimlik bilgileri, yabancı kimlik numarası ile gerçek yabancılar için kimlik bilgileri. Online sistem üzerinden sadece gerçek kişiler bireysel kayıt yaptırabilir. Başvuru sahibi, e-Devlet'teki UETS ekranından e-imza veya mobil imza ile kayıt olabilir.
  • PTT merkezlerinden bireysel başvuru için elektronik ortamda başvuru yapma zorunluluğu olmayan gerçek ve tüzel kişiler için aşağıdaki bilgi ve belgeler gereklidir:
  • Türk vatandaşları için TC kimlik kartı (TC kimlik numarası gereklidir), pasaport, yasal kimlik veya güvenli elektronik imzayı gösteren resmi belge.
  • Yabancılar için yabancı kimlik numarası, mavi kart numarası, pasaport veya güvenli elektronik imza.
  • Tüzel kişi için kullandıkları sistem bilgileri, işlemeye yetkili kişinin kimlik bilgileri.

E-posta adresi ve şifre nasıl elde edilecek?

Adaylar başvuru yaparken kullanıcı adı ve şifre isteyebilirler. Elektronik ortamda beyanda bulunmak zorunda olmayan gerçek ve tüzel kişiler adreslerini PTT'den alabilirler.

Bildirimler e-Devlet'te görünüyor mu?

Elektronik tebligat sistemi üzerinden yapılan tebligatlar resmi PTT ve e-Devlet internet sitelerinden görüntülenebilir. e-Devlet üzerinden Vergi idaresi bölümündeki "Elektronik tebligatı görüntüle" bölümünden gerekli bilgiler girildikten sonra tebligat görüntülenebilir.

E-Tebligat Sorgulama

E-Devlet üzerinden Elektronik Tebligat sorgulamak için turkiye.gov.tr'ye giriş yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait servislerden 'Elektronik Tebligatları Göster' seçilir. Gerekli bilgiler girildikten sonra elektronik ileti sorgulanabilir. PTT internet sitesi üzerinden elektronik tebligatlara abone olmak için goderitakip.ptt.gov.tr ​​adresindeki gerekli alana 13 haneli barkod numarası girilir. "Sorgula" butonuna tıklanarak elektronik ileti sorgulanır.

Kaynak: https://www.entererp.com/blog/e-tebligat-nedir

 

Yorum Yap