İnsan Kaynakları Doğuşu
19. yüzyılda temelleri atılan insan kaynakları kavramı o dönemde personel merkezlerinin açılmasıyla devam etmiştir. Planlı ve düzenli bir işyeri oluşturma konusunda elemanlara destek vermeye başlayan bu merkezlerde günümüzdeki insan kaynakları kavramının da temelleri atılmıştır.
İnsan kaynakları yönetimi nedir dediğimizde şirketlerin daha iyi yönetilmesi için çalışmalar yürüten, şirket ve çalışan performansını artırarak optimize etmek demektir. İnsan kaynakları yönetimi tarihçesine bakıldığında sanayi devrimine kadar gitmek gerekmektedir. Fabrikalaşmanın getirdiği eleman ihtiyacı sonucunda personelin yönetilmesinden doğan sorunlar insan kaynakları yönetimi kavramının da ortaya çıkmasını sağlamıştır.
İnsan kaynakları yönetimi doğuşundan bugüne alanı hızla değişmektedir. En son bilgilerle güncel kalmak her zamankinden daha önemlidir. Bu yazıda ister deneyimli bir İK profesyoneli olun ister İK alanına yeni başlamış olun işinizi daha iyi yapmanıza yardımcı olacak insan kaynakları ile ilgili kitaplar sıralamasını bulabilirsiniz.
Gary Dessler tarafından yazılan İnsan Kaynakları Yönetimi, 700 sayfalık bir İK kitabıdır. Konu insan kaynakları olduğunda tartışmasız en çok okunan çalışma kitaplarından biridir. Kitapta insan kaynakları yönetim stratejilerine dair önemli bilgilere yer verilmektedir.
İnsan kaynakları yönetiminin neyle ilgili olduğunu öğrenmede Dessler’in kitabı oldukça öğreticidir. “Bir insan kaynakları profesyoneli olarak sahip olunması gereken yetkinlikler nelerdir?” konusunda bu kitapta Ulrich ve meslektaşları, modern İK profesyonelinin temel yetkinliklerini listelemektedir. İK uzmanı, yetenek geliştirmeyi sağlamalı, bir teknoloji savunucusu, bir değişim şampiyonu ve bir İK yenilikçisi ve entegratörü olmalıdır. Bu farklı roller bazen birbiriyle çatışır. Bu nedenle İK uygulayıcısının en önemli rollerinden biri güvenilir bir aktivist olmaktır. Bir yanda çalışan için, diğer yanda iş için. Ulrich'in çalışmaları her zaman çok iyi araştırılmıştır ve bu kitap da oldukça iyi analizler mevcuttur.
İş dünyasındaki liderlerin çoğu, çalışanlarına esin kaynağı olmak, onları motive etmek için güçlü bir hitabetin yeterli olacağını düşünürler. Bu doğru değildir. Dil, iletişim için kullanılan sistemlerden biridir ve doğru soru, liderlerin başarıya ulaşmak için genelde nasıl bir sistem oluşturmaları gerektiğidir. Kevin kitabının zeminini geniş bir yelpazede, işinin ehli yetmişten fazla CEO ile yapılmış söyleşiler üzerine kuruyor. Onların deneyimlerini, bakış açılarını, çıkardıkları dersleri titizlikle inceleyerek, liderlikte başarılı iletişim için bir başvuru kaynağı oluşturuyor. Liderlerin mesajı ise açık: Günümüzde iletişim, liderlik için olmazsa olmaz bir şarttır.
Stratejik insan kaynakları İK kitaplarında sıklıkla belirtilmektedir. Liderliğin Kutsal Kitabı, teorinin ve felsefenin sınırlarını aşan, doğrudan işin köklerine, temeline eğilen bir liderlik kitabıdır. Pratik, hemen eyleme dökülebilecek ve sonuç alınabilecek stratejilere yer veriyor ve uzun vadeli başarıyı garantilemeye odaklanıyor. Burada anlatılan liderlik yönü, okurlarına önce meydan okuyacak, rehberlik edecek ve sonuçta yeni başarı fırsatları yaratacak.
“Eğer bir patron, yönetici ya da herhangi başka türden bir liderseniz kulağınızı dört açıp dinleyin! Gerçek bir lider olmanız için gereken becerileri kavramanıza yardımcı olacağım. Daha doğru bir ifadeyle, başarılı olmak için hangi liderlik özelliklerini uygulamaya koymanız gerektiğini –liderliğin işe yaraması için (sırasıyla sizin için, çalışanlarınız için, müşterileriniz için, satıcılarınız için ve şirketiniz için) kullanmanız gereken eylem unsurlarını, ilkeleri ve becerileri– kavramınıza yardımcı olacağım.” J. Gitomer
“İş hayatında yarım asrı tamamladım. Her anı dolu geçen iş hayatımın, yöneticiliğin yanı sıra, liderlik konusunda da "paylaşacak deneyim" sahibi olmamı sağladığına inanıyorum. Bilgi paylaşıldıkça zenginleşir ve anlam kazanır. Bu düşünceden hareketle, mümkün olduğunca bilgi paylaşımına önem veriyorum. Bu da liderliğin bir yansıması olsa gerekir. Bana göre liderlik üç başlık altında ele alınabilir. Birincisi, doğuştan liderlik -ki, bu yetenek zaman içerisinde yaşanılanlarla geliştirilebilir, ikincisi çalışılarak, ortamlarda bulunularak edinilen liderlik, üçüncüsü ise eğitimle edinilen ve kişinin geliştirdiği liderliktir.”
Ken Blanchard kitabında insan kaynakları alanında sıklıkla kullanılan iş hayatında liderlik, deneyimler, yetenek gibi konulara ışık tutuyor.
Kaynak: https://www.ticimax.com/blog/mutlaka-okunmasi-gereken-insan-kaynaklari-kitaplari