Temel iş süreçlerini otomatikleştirmek isteyen işletmeler genellikle, kurumsal kaynak planlaması (ERP) ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) yazılım çözümlerine yönelir. ERP, finansal ve operasyonel sistemleri merkezi bir veri tabanına bağlayarak şirketlerin işletmelerini başarıyla yürütmelerine yardımcı olur. CRM ise müşterilerin işletmelerle olan etkileşimlerini yönetmeye yardımcı olur.
Her ikisi de hayati veri depoları olarak hizmet eder ve birden fazla departmana değinir. Bazen aynı platform üzerine inşa edilirlerken, yazılım genellikle ayrı olarak satın alınır ve gerektiğinde entegre edilir.
Bu makale, hem CRM hem de ERP’nin temel özelliklerini, farklılıklarını ve bir işletmenin ERP’ye mi, CRM’e mi yoksa her ikisine birden mi ihtiyacı olduğunu belirlemeye yardımcı olacaktır.
Kurumsal kaynak planlaması (ERP), üreticilerin başarılı bir iş yürütmek için gereken tüm kaynakları anlaması ve yönetmesi için bir yol olan malzeme ihtiyaç planlamasından (MRP) gelişti. ERP, bir organizasyonun tüm bölümleriyle paylaşılan bir veri tabanı olarak hizmet eder. Temelde bu, genel muhasebe defteri (GL), borç hesapları, alacak hesapları, bordro ve finansal raporlama dahil olmak üzere finans anlamına gelir.
Ancak ERP, envanter yönetimi, sipariş yönetimi, tedarik zinciri yönetimi ve hizmet organizasyonlarıyla ilgili verileri de kapsar. ERP, tedarik, üretim, dağıtım ve sipariş karşılama konularına da değinir. Bazı ERP sistemleri ayrıca İnsan Kaynakları Yönetim Sistemleri (HRMS), CRM ve e-ticaret sunar.
CRM veya müşteri ilişkileri yönetimi, bir müşterinin bir işletmeyle etkileşime girdiği tüm yolları yöneten bir yazılımdır. Başlangıçta, CRM özellikleri ilk olarak satış departmanları için geliştirildi ve satış gücü otomasyonu (SFA) olarak da biliniyordu. Kısa süre sonra, müşteri hizmetleri etkileşimlerini ve pazarlamayı yönetmek için başka sistemler geliştirildi.
Satınalma ve geliştirme yoluyla, yazılım tedarikçileri tüm bu disiplinleri müşteri ilişkileri yönetimi adı verilen tek bir çatı altında birleştirmeye başladılar. Satış performansı yönetimi ve satış teşvik primi de bazı CRM sistemlerine dahildir, ancak karmaşıklıkları nedeniyle genellikle ayrı satılırlar.
Bir ERP sisteminin ana faydası, tüm finansal ve operasyonel verilerin aynı veri tabanında bulunmasıdır. Bu, hem statik aylık raporları hem de yöneticiler tarafından talep edilen geçici raporları büyük ölçüde etkiler. Tek bir finansal ve operasyonel veri kaynağı, çalışanların BT veya finans ekiplerinin analiz ve raporlama yapmasına gerek kalmadan finansal içgörüleri ortaya çıkarmak için raporların detayına inebileceği anlamına da gelir. Bu, işletmelerin kârlılıktan yeni büyüme fırsatlarına ve kuruluş genelinde verimlilik yaratmaya kadar her şeyi etkileyebilecek daha hızlı, veri destekli kararlar almasına olanak tanır.
Şirketlerin sıklıkla bahsettiği bir ERP sistemine geçmenin bir başka yararı da daha hızlı bir finansal kapanıştır. Finans ekipleri genellikle tüm gelir ve giderleri hesaba katar ve sonuçları genellikle defterlerin kapatılması olarak bilinen her ayın veya üç aylık dönemin sonunda tablo haline getirir. Hesap tablolarını veya giriş seviyesi muhasebe sistemlerini kullanarak defterleri kapatmak, genellikle kapsamlı manuel çalışma, veri girişi ve finansal bilgi için farklı departmanlarla iletişim kurmayı gerektirir. Bu görevlerin çoğunu otomatikleştiren merkezi bir ERP sistemiyle, şirketler aylık kapanış sürelerinde azalmalar bildirdiler. Bu görev şimdi sadece birkaç gün ile bir hafta arasında sürebilir.
ERP sistemleri ayrıca bir kuruluşa çok daha fazla finansal kontrol sağlar. Merkezi bir sistem ve rol tabanlı izinlerle, yalnızca uygun iş işlevlerine sahip olanlar hassas verilere erişerek denetim izlerini iyileştirir ve finansal riski azaltır.
CRM’in temel vaadi, işletmeye tüm müşteri verilerinin merkezi bir havuzunu vererek, tüm müşteri etkileşimlerini takip etmektir. Bu bilgilerle donanmış ve analitiği kullanan işletmeler, satış ekiplerinin nasıl performans gösterdiği, müşterilere verimli ve uygun şekilde nasıl hizmet verecekleri ve daha fazlası hakkında daha bilinçli kararlar verebilir.
Örneğin, merkezi bir CRM sistemi ile satış temsilcileri, ziyaret ettikleri müşterilerin müşteri hizmetleri talebi olup olmadığını bilecekler ve buna göre yanıt verebilecekler. Alternatif olarak, müşteri hizmetleri, arayanın yüksek değerli bir müşteri mi yoksa potansiyel olarak yüksek değerli bir müşteri mi olduğunu hızla görebilir ve buna göre onlara uygun hizmetleri yönlendirebilir.
ERP ve CRM arasındaki temel fark, ERP’nin öncelikle finansal veriler ve finans departmanı için olması, CRM’in ise satış ve müşteri hizmetleri departmanları tarafından kullanılan müşteri verileri olmasıdır. İlki genellikle arka ofis olarak ve ikincisi de ön ofis olarak adlandırılır.
Bazı ERP sistemleri bir CRM bileşeni içerirken diğerleri içermez, ancak CRM yazılım sistemleri ERP bileşenlerini içermez. Örneğin, Salesforce.com işlem verilerini işlemediği için bir ERP sistemi değildir. Sipariş geçmişine veya faturalara erişebilir, ancak bu veriler ERP sistemi ile entegrasyon yoluyla getirilir.
ERP ve CRM, verileri ilişkisel bir veri tabanında depolayan ve analiz eden iş uygulamalarıdır. Her ikisi de ya geleneksel bir on-premise model aracılığıyla ya da tedarikçinin yazılımı kendi veri merkezinde yönettiği ve müşterilerin buna bulut üzerinden eriştiği bir hizmet olarak yazılım (SaaS) aracılığıyla sağlanır.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerden (KOBİ’ler) kurumsal ölçekli işletmelere kadar neredeyse tüm şirketler, sonunda hem bir ERP’ye hem de bir CRM sistemine veya her ikisi için tek bir platforma ihtiyaç duyacaktır. Finansallarını QuickBooks ve hatta elektronik tablolar gibi giriş seviyesi muhasebe araçları üzerinde çalıştıran şirketler, bu sistemlerin büyümelerini engellediğinde, verimsiz oldukları için veya daha sağlam bir şeye ihtiyaç duyduklarında genellikle bir ERP sistemine yönelirler.
Aynı şey, müşteri ilişkilerini bireysel satış temsilcilerinin e-posta istemcilerinde, elektronik tablolarında veya iletişim yönetim sistemlerinde yöneten işletmeler için de söylenebilir. Bir şirketin ilk olarak CRM’e mi yoksa ERP’ye mi yatırım yapacağı, iş modeline bağlı olacaktır. Küçük bir grup yüksek değerli müşteriye ve karmaşık finansal bilgilere sahip bir şirket, ilk önce bir ERP sistemine yatırım yapmaya daha uygun olabilirken, nispeten basit finansal bilgilere ve sık iletişim gerektiren geniş bir müşteri tabanına sahip bir şirket tam tersini yapabilir.
Ancak nihayetinde, her iki sistem de çoğu şirket için gereklidir.
ERP ve CRM sistemlerinin verileri paylaşabilmesi gerekir ve bu, ayrı olarak korunması gereken iki veri setine sahip olmak yerine teknik bir entegrasyon yoluyla daha iyi yapılır.
Örneğin bir satış temsilcisi, bir üst satış veya çapraz satış kampanyası başlatırken müşterinin sipariş geçmişine veya ödenmemiş ödemelerine erişmek isteyebilir. Finans departmanının, bordro veya toplu sipariş indirimleri yürüttüğünde satış komisyonlarını hesaplamak için CRM sistemine erişmesi gerekebilir. Bir ERP platformunun üzerine inşa edilmiş bir CRM sistemi, fiyatlandırma yapılarını incelemek ve müşteri edinme maliyetleri gibi KPI’ları yönetmek için de avantajlar yaratır.
CPQ araçları hem CRM hem de ERP sistemlerinde bilgi gerektirir ve birçok işletme için hayati önem taşır. Daha büyük CRM ve ERP tedarikçileri, genellikle kendileri veya bir üçüncü taraf iş ortağının sunduğu, birbirleri için önceden oluşturulmuş entegrasyonlara sahiptir. Ancak, CRM veya ERP sistemi bir yükseltmeden geçtiğinde bu entegrasyonlar pahalı ve bakımı zor olabilir.
ERP kullanan şirketler genellikle temel muhasebe görevlerini otomatikleştiren ve paydaşların mevcut nakit ve para akışını görmelerini sağlayan finans modülüne odaklanır, ancak bir sonraki mantıklı adım, müşteri iletişimini iyileştirebilecek bir CRM’dir.
Platform üzerine kurulu CRM’li ERP sistemleri bir dizi avantaj sunar. Birleşik ERP ve CRM sistemleri, nokta çözümlerini tek tek satın almaktan daha ucuz olma eğilimindedir ve birleşik veri modeli, toplu yüklemeleri veya ara yazılım bağlantılarını beklemek zorunda kalmadan tüm bilgilerin gerçek zamanlı olarak güncellenmesi anlamına gelir. ERP için sıfırdan oluşturulmuş sistemler, işlem süreçlerini daha iyi yönetebilir. Bu, daha basit programlama, özelleştirmeler ve üçüncü taraf araçları anlamına gelir.
Kaynak : https://erphaber.com.tr/erp-ve-crm-karsilastirmasi/