Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümünü kullanmak genellikle iş çevikliğine giden yol olarak kabul edilir. Süreç yeterince açıktır: ERP sistemi kullanan işletmeler, kararları hızlıca alabilmek için gerekli olan veriye gerçek zamanlı erişim sağlayabilirler. Ellerindeki verilere sahip oldukları için de, operasyonel olarak piyasa taleplerine göre değişip kendilerini dönüştürebilirler. İşiniz, her zaman hızlı, esnek ve uyarlanabilir nitelikte olmalıdır. Lakin, bu süreçleri yönetmek o kadar da kolay değildir. Çok yönlü ERP fonksiyonlarının oluşturulması, süreç yönetimi ve kişiselleştirmeye izin veren temel ekosistemlere bağlıdır. Tek bir platformu destekleyen birçok ERP sistemi, bu tarz girdileri yönetemez. Aynı zamanda, modernleştirilmiş bulut çözümleri, işletmelerin sistem mimarisini kolayca değiştiremedikleri altyapı ve platform konfigürasyonlarına bağlı olabilir.
Esnek bir ERP sistemi seçmenizi sağlayan bir RFP oluşturun. Bu çalışmada, “ERP İçin Daha İyi Bir RFP Yazmak” başlıklı dokümanımız size yardımcı olacaktır.
ERP’nin arayüzünü ve uygulama bileşenlerini özgürce ve kolayca ayarlayabilmeniz için gerçek bir ERP esnekliği sağlanması gerekir. Genel olarak bu durum, maliyetli ve zaman alıcı bir şekilde, altta yatan kodlarda ve veritabanlarında sıklıkla değişiklikler yapılmasını gerektirecektir. Fakat, artık önde gelen çözümler bunu daha esnek çekirdek mimarilerle değiştiriyor, ERP kurulumunun çalışma şeklini geliştiriyor ve kullanıcı özgürlüğünü daha da arttırıyor.
Bir ERP yatırımı için örnek vaka:
Bir ERP çözümünün uygulanması ve yönetilmesi büyük bir girişim olabilir. Öyle ki, bazı işletmelerin kolaylıkla gözü korkabilir. Bununla birlikte, değer potansiyeli de önemlidir. Örneğin, bir dönüm noktası olan Aberdeen Grup çalışması, ortalama performansa ulaşan ERP çözümlerinin genellikle operasyonel maliyetlerde %6, idari maliyetlerde %8 azalma sağladığını ve operasyonlara büyük faydalar kattığını ortaya çıkardı. Bu değerler ayrıca, tam ve zamanında teslimat ile, envanter doğruluğu için yüzde 91’lik bir başarı düzeyini de içermektedir.
ERP alanında en yüksek performansı gösteren firmalara bakıldığında, aynı çalışma, tam ve zamanında teslimat oranının %94’e yükseldiğini ve envanter doğruluğunun %93’e ulaştığını, maliyetlerin ise, operasyonel giderlerde %19, idari alanlarda %22’ye kadar azaldığını tespit etti. Bir ERP çözümünün faydaları nettir, ancak bu avantajları elde etme yolu basit değildir. Esnekliğin etrafındaki tartışmanın ortaya çıktığı yer de tam burasıdır. Çünkü işletmeler, düşündükleri ERP yazılım paketinin ne kadar uyarlanabilir olduğunu dikkatlice değerlendirmelidir.
ERP esnekliği konusu göz önüne alındığında;
Özünde bir ERP sistemi, kullanıcıların yaptıkları işler ile ilgili bilgilere erişebilmelerine imkan veren, kurumsal verilerin merkezi olarak depolandığı bir veri havuzu sağlamak için tasarlanmıştır. Bu da bilgiyi barındırabilen ve organize edebilen, kullanıcıların erişebileceği özel ERP uygulamaları sunan, sağlam bir veritabanı oluşturarak gerçekleştirilir.
Örneğin, tedarik zinciri yönetiminde ERP çözümleri paha biçilemezdir, çünkü kullanıcılara bütün benzer verileri (satış, satınalma, muhasebe, envanter vb.) tek bir platformda görüntüleyebilme imkânı sunar. Bu durumda, ERP veri tabanı, verileri derlemek için farklı ekipler tarafından kullanılan 3. parti yazılımlarla (CAD, CAM, PDM vb.) entegre olacak şekilde yapılandırılabilir.
Verinin depolanması ve depolanan bu veriye erişim paha biçilemez değerdedir, ancak ERP ile çeşitli iş sistemleri arasında entegrasyon gerektirir. Yapılan bir entegrasyonun süreçlerle uyumlu hale getirilmesi için arka plandaki iş akışlarını düzenlemek de oldukça önemlidir. Bu konular birçok ERP çözümünün sınırlarını gözler önüne serer. CIO dergisi, birçok işletmenin bir ERP sistemini etkili bir şekilde kullanma noktasında sorun yaşadığını belirterek, nedenini ise, sistemi iş süreci veya organizasyonel değişim doğrultusunda ayarlamanın zor olması şeklinde açıkladı. Özel ve/veya karmaşık kod oluşturma, veri taşıma vb. gereksinimler, bir ERP platformunun geliştirilmesi ve genişlemesi açısından önemli engeller olarak karşımıza çıkabilir.
Tüm bu sorunlar esneklik sınırlamalarından kaynaklanmaktadır. İş süreçleriniz değiştikten sonra hali hazırda kurulu olan ERP’nizi de buna göre ayarlamak, mesela ara yüzleri kolayca güncellemeye bağlıdır. Çoğu ERP sisteminde, bu çekirdek mimariyi ayarlamak özel kod yazmayı gerektirir. Dolayısıyla, organizasyonel bir değişim geçirirseniz, yeni süreçlerle de uğraşmanız gerekir.
Esasen, ERP sisteminin esnekliği ile iş uyarlanabilirliği birbiriyle iç içe geçmiştir. Sisteminiz güncellemelerin gerisinde kaldığında, siz de eski bir ERP paketine takılıp kalırsanız, esnekliği kaybedersiniz. Gerçekten esnek bir ERP çözümü, gün geçtikçe değişikliklerin daha kolay hayata geçirilmesini sağlayarak, iş süreçlerinizin kilitlenmesinin önüne geçer. Bu da anca, esnek bir yapı göz önünde bulundurularak inşa edilen, modernize edilmiş sistemlerle mümkündür.
ERP çözümünün çerçevesi ve esneklik üzerindeki etkileri:
Geleneksel ERP platformları işletmelerde konumlandırılır, kurumsal sunuculara yüklenir ve yerinde yönetilir. Bu çözümler genellikle çeşitli modüller ve seçenekler ile genişletilebilir, ancak işletmeler genellikle süreç taleplerini karşılamak için bunları da özelleştirmek durumunda kalırlar. Bu, ERP çözümleri için geleneksel formattır ve büyük ölçekli, karmaşık platformlar, bakım ve yönetim için çok fazla efor sarf edilmesini gerektirir.
Çoğu durumda yerinde kurulum ile standart bir ERP’yi uygulayan işletme, ERP’nin etkili bir şekilde kurgulanmasını sağlamak için danışmanlık ve geliştirmeye yoğun bir şekilde ihtiyaç duyacaktır. Sistemin farklı bölümlere/lokasyonlara yayılması aylarca sürebilir ve iş süreçlerinin kilitlenmesini önlemek için sürekli bakım ve güncellemeler gerekebilir. Uzun süre kullanımdan sonra randıman alınmaya başlanan, bu denli karmaşık bir ERP yapısı ile ilerlemek de hayli zor olabilir.
Bulut ERP çözümleri, bu geleneksel sistemlerin yerini almak noktasındaki rollerini de bir yandan sağlamlaştırıyor. Forrester, bulutun ERP çözümleri için yaygın bir kullanım modeli haline geldiğini ve birçok geleneksel ERP tedarikçisinin buluta geçmeye başladığını tespit etti. Bulut güçlü bir potansiyel sunarken, aynı zamanda bazı esneklik sınırlamalarını da beraberinde getirecektir.
Bulut, ERP yeteneklerinin daha kolay harmanlanmasını ve eşleştirilmesini sağlar. Pek çok çözüm, şirketlerin arka planda değişiklikler yapmalarına gerek duymaksızın, sisteme yeni işlevler eklenmesine imkan veren modüler bir şekilde oluşturulmuştur. Lakin, bu modüller genel olarak aynı ilişkisel ekosistem içinde çalışırlar, yani bu, açık kaynaklı bir bulut ERP’sinde kapsamlı programlama çalışması olmadan ince ayarlar, işleme özgü değişiklikler yapamayacağınız anlamına gelir.
En basit ifadeyle bulut ERP, geleneksel bir çözümden ziyade, büyük çerçeveyi görme esnekliği sunar, ancak sistemi belirli ihtiyaçlarınıza göre filtreleme zamanı geldiğinde, yine çok sayıda zorlukla karşılaşabiliriz. Bulut ERP kurulumunda bazı durumlarda ise, temel veri akışlarını veya ara yüzleri değiştiremezsiniz.
Kaynak: https://www.erphaber.com.tr/erpde-esneklik-onemlidir-ancak-basit-degildir/