ERP Projelerinde En Çok Yapılan 10 Temel Hata !!!

ERP Projelerinde En Çok Yapılan 10 Temel Hata !!!

27.12.2018
ERP
1372 Görüntülenme
0
1

Merhaba, 

Günümüzde ERP projesine hissedilen ihtiyaç her geçen gün artış göstermektedir. Çünkü rakipler ERP ile bir adım öne geçmişlerdir. Hatta ERP projelerini çok efektif kullanamasalar dahi. İşletme sahipleri ERP projelerinin gereğine inanıyorlar ama projeye giren pişman, girmeyen pişman. Başarının gerekleri olduğu gibi başarısızlığın da nedenleri çok. Onlarca ERP projesinin içinde hem yazılım mühendisi, hem sistem analist ve hem de proje yöneticisi olarak bulundum. Başarısız bir projenin yüzlerce nedenlerinden ilk 10’a gireceğini düşündüğüm bir liste yaptım. TOP 10 umarım bu yazıyı okuyan ERP seçicilerine fayda sağlar.

1. Yetersiz İhtiyaç Analizi; Yazılım projeleri genellikle birebir görüşmelerde güven üzerine pazarlanır, satışı yapılır. İşletmenin ihtiyacı, patronun, genellikle tek olan hedefi ile bir tutulur. Bu durum da, projede neyin yapılacağını belirsiz yapar. Yanlış ERP ürünü seçilmesine neden olabilir. Sağlıklı beklenti çizelgesinin yapılamaması.

2. Yetersiz Teknik Kadro; Her işletme en iyi kadronun kendinde olduğunu zanneder. Kadronun böyle bir projeyi kaldırıp kaldıramayacağını fark edememek projenin hazin sonunu hazırlar.

3. Yanlış Yönetici; Projeyi yönetmek projenin başarısı için önemlidir. Genellikle proje yöneticisi olarak seçilen şahıs, projenin başında isteklidir, sonra ortadan kaybolur, projenin sonuna doğru ortaya çıkar ve durum hakkında bilgi alır.

4. Proje Maliyetindeki Yanlış Tahmin; Genellikle projenin maliyeti yazılıma verilecek değer ile sınırlandırılır. Oysa, yerelleştirme maliyetleri, yetersiz ve noksan bilgisayar, yetersiz ağ altyapısı, ek eğitim ihtiyacı ve personel için ek maliyetler proje maliyetlerini hep arttırmıştır. Bu durum kurumun kasa yöneticisini demoralize eder.

5. Projeye Ayrılamayan Zaman; ERP Projesi asli iş midir ? Yoksa artan zamanın kullanılacağı bir iş midir ? “Bir dakika müşteri bekliyor…” cevabı 6. Yanlış (Örtüşemeyen) Model; ERP iş akışındaki kavramlar, işletmedeki geleneksel iş akışları ile ters düşebilir. Hangisinden taviz vereceksiniz ?

7. Sınırsız İstekler; ERP projeleri AR-GE projeleri değildir. Bir ürün üzerinde istenen değişiklik ve eklemeler makul olmalıdır. Asimtotik istekler sizi hiçbir zaman tatmin eğrisiyle kesiştiremez.

8. Temel Kodlar (Stok Kodları, Kaynak Kodları gibi) İçin Yetersiz Çalışma; Projenin üzerine oturduğu kodlama yapısının dar zamanda, alelacele kurulması.

9. Yanlış Risk Yönetimi; ya da riski yönetememe de diyebiliriz. Zira proje esnasında beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir. Yüzlerce proje de yapsanız her projenin kendine has koşulları vardır. Ve bu özel durumlar birer risktir. Bunların önceden tespiti ve proje ekibiyle paylaşılması konusunda yapılacak hatalar projenin kırılma noktaları olabilir.

10. Geçiş Aşamalarındaki Yanlış Seçimler; Aslında tüm modüller tüm detaylarıyla birlikte aynı anda devreye alınabilse. Bunu yapmanın zor olduğu belli. Projeyi parçalara bölüp devreye alma fikri kulağa çok hoş geliyor. Ancak yanlış aşama kararları kullanıcı da ciddi tatminsizlik oluşturmakla birlikte kullanıcıya ek iş yükü de getiriyor. Sonuç isteksiz veri girişi, süreçlerde tıkanıklık ve başarısız proje.

Yukarıda sıraladığım 10 temel hatayı seçerken oldukça zorlandım. Zira bunlarla beraber yapılan diğer hataların da çok önemli olduğunu düşünüyorum. ERP tedarikçisi ve müşteri arasındaki net ilişkiler bir çok hatayı ortadan kaldırır. Kazasız belasız ERP projeleri yapmanız dileğiyle…

Kaynak: 

http://www.sultanerp.com/erp-projelerinde-en-cok-yapilan-10-temel-hata/

http://www.yazevi.com

 

Yorum Yap