Orta ve büyük ölçekte şirketler için sağladığı yüksek verimlilik nedeniyle ERP projeleri; büyüme hedefi bulunan her türlü işletme için ideal bir tercih haline geliyor. Buna karşın, ERP projeleri için belirlenen bütçeler zorlayıcı olabiliyor. Oysa bu proje maliyetlerini yüzde 50’ye varan oranlarda düşürmek mümkün! İşin püf noktası: Şirket içinde yapılacak temel seviye hazırlıklarla “adam/gün” üzerinden belirlenen ERP proje maliyetlerinde süreyi kısaltabilmek.
Başta aile şirketleri olmak üzere, orta ve büyük ölçekli firmalar için çoğu süreç doğrudan şirket sahibine bağlı olarak ilerliyor. Şirketin kurucusu yılların verdiği deneyim sayesinde satın almalar, stok takipleri, yetkilendirmeler ve diğer pek çok aşamada çok hızlı ve isabetli karar alabiliyor. Ancak bu işi yeni nesle devrederken ya da büyüme hedefleri doğrultusunda orta kademe yöneticilerle çalışmaya başladığında, tüm süreçlerin kişiden bağımsız hale getirilmesi gerekiyor.
Yeni nesil bir yönetim anlayışıyla birlikte planlanan ERP projesinde de maliyet hesabı, projenin tamamlanma süresine bağlı olarak yapılıyor. Bu noktada süreçleri dijitalleşmeye ne kadar hazırlarsanız, ERP maliyeti de o ölçüde azalıyor.
İhtiyaç ve beklentileriniz net mi?
ERP projesinin başarısı, sizin bu projeden beklentilerinizi doğru belirlemenizle yakından alakalıdır. Mevcut durumunuz, hangi süreçlerde neye ihtiyaç duyduğunuz ve bu noktalarda elde etmek istediğiniz kazanımlar net olduğu sürece maliyet analizi çok daha etkin ve isabetli biçimde yapılabilir.
Merkezi bir karar mekanizması için hazır mısınız?
ERP’nin sunacağı yüksek verimlilikten faydalanabilmek için, merkezi bir karar alma mekanizmasına hazırlıklı olmanız gerekiyor. Bu da kişiye değil, süreçlere bağlı olan ve her kararın şirketin hangi süreçlerini etkileyeceğinin belirlenebildiği bir sistem demek oluyor.
Ürün ve stok verileriniz dijital ortamda mevcut mu?
Ürün ağaçlarının, stokların ve personele ilişkin verilerin mevcut süreçlerde temel seviyede bir dijital arşiv üzerinde tutuluyor olması, ERP ekibinin işini muazzam biçimde kolaylaştırır. Kolay proje çabuk biter ve böylelikle maliyeti çok daha düşük olur.
Süreçleriniz kayıt altında tutuluyor mu?
Satın alma, ıskonto, tedarik ve muhasebe gibi süreçlerin ERP sistemine aktarılabilmesi için, öncelikle bunların şirket içinde bir kaydının bulunması gerekir. Bir ERP projesi yapmayı planlıyorsanız, işe bu kayıtları kurum içinde oluşturmakla başlamanızda fayda var.
Bir proje yöneticiniz var mı?
ERP projeleri standart işlerin yanı sıra “ek mesai” ile çözülemeyecek kadar kapsamlı bir bağlılık gerektirir. Şirket yönetiminde karar yetkisi olan birinin proje yöneticisi olarak bu sürecin başına geçmesi, projeyi önemli ölçüde hızlandıracaktır.
Yetkilendirmeleriniz doğru yapılmış mı?
Satın alma, finans ve diğer süreçlerde şirket içi yetkilendirmelerin tanımlı ve belirli olması; ERP sisteminde kimin hangi alanlara erişebileceğini belirlemek açısından büyük önem taşıyor.
https://erphaber.com.tr/erp-proje-maliyetini-yariya-dusurmek-icin-6-ipucu/