Bulut ERP hala işletmeler için endişe bazı endişeleri beraberinde taşıyor. Son zamanlarda Bulut ERP, gelişen teknolojiye ayak uydurmak ve değişen rekabet ortamında ayakta kalmayı hedefleyen işletmeler için artık bir gerekliliğe dönüşmüş durumda. Bu gerekliliğin yanında hassas verinin buluta taşınması konusundaki uyumluluk sorunları ve zorluklar işletmeler için endişe kaynağı olmaya devem ediyor.
Cloud Security Allience (CSA)’ın 200 işletme ile yaptığı bir araştırmaya göre dünyadaki işletmelerin üçte ikisi ERP sistemini buluta taşımayı planlıyor ve hassas verilerin taşınması, güvenlik ve yasal uyumluluk konusundaki endişeler, bu planı ertelemelerine neden oluyor.
CSA’nın Bulut’un ERP sektörüne etkisi üzerine hazırladığı rapora göre, işletmeler 2021’de bulut ERP sistemlerine 30 milyar dolar ve tüm kamu bulut hizmetlerine de toplam 266 milyar dolar harcayacaklar. Bu beklentilerin ışığında Bulut ERP’nin daha çok konuşulacağını söyleyebiliriz. Peki, işletmeler için Bulut ERP konusunda en fazla endişe yaratanlar nelerdir? Ve nasıl üstesinden gelinir? Eğer bu soruların yanıtını merak ediyorsanız, sizin için en yaygın endişeleri bir araya getirdik;
Bulut ERP Konusunda İşletmelerin Endişeleri
Araştırmaya göre işletmelerin %65’inin ERP’yi buluta taşıma konusundaki en büyük endişesi hassas verinin taşınmasının zorluğu oluyor. Bu endişenin giderilmesi ise ancak işletmenlerin sistemlerini bulut ortamı için yeniden inşa etmesi ile mümkün olabiliyor. Uzmanlar, işletmelerin yalnızca sunucuları ve depolamak istedikleri veriyi belirtmekten çok tasarım çalışmasına ağırlık vermeleri gerektiği konusunda hemfikir.
CSA araştırmasının verileri arasında en ilginç olanı ise kuşkusuz güvenliğin artık işletmeler için bir endişe olmamasıdır. Bulut ERP söz konusu olduğunda işletmelerin genellikle ilk endişesi olan güvenlik konusunda araştırmaya katılım sağlayan işletmelerin %59’unun bir endişesi olmadığı görülüyor.
İşletmeler hatalarının %95’inin müşteri hatası olduğunu belirtmiş ve kendi politikaları ile teknolojilerinin hatalara sebebiyet verebileceğini bildirmişlerdir. Genel olarak sistemlerinin güvenliğinden emin olan işletmeler; Bulut ERP ile ilgili güvenlik sorunları yaşamadıklarını dile getirmişlerdir.
Araştırma sonucunda ERP’yi buluta taşıma konusundaki endişeler arasında uyumluluk %54, taşıma sürecinin neden olduğu ticari faaliyet engeli %47 ve verilerin taşınması için gereken sürenin ise %46 etkili olduğu belirtildi.
Taşınma Sürecinde Yapılan Hatalar
İşletmelerin veri taşıma sürecinde endişe duyması kadar doğal bir şey yoktur. CIO’ların %90’ı on-premise ERP’den buluta geçmenin yarattığı karmaşa nedeniyle planlandığı gibi gitmeyen Bulut ERP projeleri olduğunu belirtiyorlar. Ortalama veri taşımanın 12 ayı bulabildiği bu süreçte veri geçişlerinin ne kadar süreceğini kesin olarak tahmin etmek neredeyse olanaksızdır. Buna bağlı olarak işletmelerin karşılaşabilecekleri beklenmeyen sorunlara karşı, en kötüsünü planlamalı ve gecikmeler olsa da devam eden işlerin etkilenmemesi için çabalamaları gerekmektedir.
On-premise ERP’den Bulut ERP’ye olan yolculuk her işletme için bazı zorlayıcı faktörleri beraberinde getirse de önemli olan hazırlıklı olmaktadır. Beklentilerinizi ve hazırlığınızı bu zorlu yolculuğun dinamiklerine göre hazırladığınız sürece, Bulut teknolojisinin avantajları ile dolu yeni dünya düzeninde başarılı olmamanız için hiçbir sebep yoktur.
Kaynak: https://erphaber.com.tr/bulut-erp-konusundaki-endiselerinize-son-verin/