EJB – Giriş

EJB – Giriş

1041 Görüntülenme
0
0

Merhaba Değerli Java Dostları, 

Enterprise Java Beans, kısa adıyla EJB dünyasına adım atmaya ne dersiniz ? Her zaman olduğu gibi başlamadan önce yazının pdf formatına buradan erişebilirsiniz. Bu yazı başlıktan da anlaşılacağı üzere giriş amaçlı ve daha çok, hatta tamamen 😀 teorik.

Hemen “EJB nedir ?” sorusuna cevap arayalım. EJB, aslında bildiğimiz Java sınıflarının belli kurallara göre daha otomatik olmasından ve geniş amaçlı uygumalarda kullanılmasından başka birşey değildir. EJB ile ilgili araştırmalarınız sırasında mutlaka business logic veya iş mantığı kavramına denk gelmişsinizdir. Bu kavram bildiğimiz metotlardan başka birşey değildir. Yani belli bir amaca yönelik, belli bir işi görecek metotlardan başka birşey değildir. Örneğin, girilen değerin limitin üstünde olup olmadığını  kontrol etmek bir iş mantığıdır. EJB kendi içerisinde üçe ayrılır:

1 – Session Bean: Yukarıda bahsettiğim gibi iş mantığına dayalı bean türüdür.

2 – Message Driven Bean: JMS API’ nin bean ortamına dökülmüş hali diyebiliriz. JMS API ile ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki linklere göz atabilirsiniz.

http://www.javatiryakileri.com/

JMS API – 1, JMS API – 2, JMS API – 3, JMS API – 4

3 – Entity Bean: Bu bean türüne en iyi örnek veritabanındaki tabloların Java sınıflarına karşılık gelmesidir.

Son olarak da EJB’ nin avantajlarına kısaca bakalım. En önemli metadata tekniğinin getirilmiş olmasıdır. Metadata ifadesine alışmanız gerekiyor; çünkü sadece EJB’ de değil JSF gibi alanlarda da kullanılmaya başlandı. İşimizi oldukça kolaylaştırıyor. Metadata yapısı gereği içine aldığı parametreleri bean oluşturmada kullanır ve böylece bizi onlarca satır koddan kurtarmış oluyor. Ayrıca metadata tekniği ile farkında olarak veya olmayarak dependency injection uygulamış oluyoruz. Spring framework ile ilgileniyorsanız mutlaka kulak aşinalığınız vardır :D. Diğer avantajlardan biri de eğer kendimiz bir ayar vermezsek EJB’ nin varsayılan ayarlara göre oluşturulmasıdır. EJB oluşturulma aşamasında metadata yerine önceki sürümlerden beri var olan XML tekniğini de kullanabilirsiniz. Ayarlar bir XML dosyasına yazılır ve daha sonra EJB container tarafından okunur. Böylece EJB oluşmuş olur. Eğer hem metadata hem de XML kullanılırsak öncelik XML yöntemindedir. Bu arada yeni bir terim daha geçti, container. Container, EJB bileşenlerini oluşturan, birbirine bağlayan ve sunan yapıdır. Farklı markaların kendilerine ait containerleri olabilir; fakat hiçbir şekilde temel belirtimler dışına çıkılamaz. Böylece yazdığımız bir EJB her yerde çalışabilir. İyi yazılmış bir EJB esnektir ve taşınabilir yapıdadır.

Bu yazıda EJB’ ye şöyle genel bir bakış fırlattık :D. Bundan sonra daha çok detay ve örnekle konumuz devam edecek.

Bol Java’ lı günler dileğiyle…

Yazan: Faruk BOZAN (Yazılım Mimarı / Software Architect)

Yorum Yap

Kategoriler