Son dönemlerde hakkındaki tartışmaların hızla arttığı Artificial Intelligence, yani Türkçe ismiyle yapay zeka kavramına genel olarak bilgi vermeye çalışacağız. Yazılım dünyası içerisinde sıkça kullanılmaya başlanan teknoloji temelde insan eliyle üretilmiş olan cihazlara insan gibi düşünebilme yeteneği kazandırmayı amaçlıyor. Hatta hepimizin vaktiyle keyifle izlediğimiz Teminatör serisi adeta Yapay Zeka kavramının distopyası şeklindeydi. Distopya diyoruz, çünkü yapay zeka ile ilgili pek çok çekince de bulunuyor.
Peki spesifik olarak nedir bu yapay zeka? Bir programcıyı ilgilendiren noktalar nelerdir? Öncelikli olarak bilinmesi gereken nokta Artificial Intelligence asla ve asla tek başına bir alan değildir. Bu bilim konusunun pek çok alt alanı bulunmaktadır. Tüm alt alanlar birleşerek iki temel hedefe ulaşmayı amaçlar.
İnsan Zekasını Makinelere Aktarma : insan gibi düşünebilip hareket edebilme kabiliyetini yine insan eliyle üretilmiş olan robotlara aktarma
Gelişmiş Bir Sistem İnşa Etme : İnsan zekasından öte insana dair en önemli avantaj öğrenebilme yeteneğidir. İnsan bilmediği bir şeyi öğrenebilir. Yapay Zeka’da ana hedeflerden bir tanesi de -gördüğünü, -duyduğunu, genel olarak ise -işleyebildiği verileri öğrenebilen robotlar geliştirmektir.
Önemli Not : Robot denilince aklınıza illa ki filmlerdeki robotlar gelmesin. Ürün üretimini gerçekleştiren cihaz da teknik olarak bir robottur. Aslında bindiğimiz arabalar birer birer robottur. Biz bu yazımızda robot derken insanlar tarafından üretilen cihazları kast ediyor olacağız.
Robot denilince aklınıza illa ki filmlerdeki robotlar gelmesin. Ürün üretimini gerçekleştiren cihaz da teknik olarak bir robottur. Aslında bindiğimiz arabalar birer birer robottur. Biz bu yazımızda robot derken insanlar tarafından üretilen cihazları kast ediyor olacağız.
Artificial Intelligence Hangi Bilim Dallarıyla İlişkilidir?
Yapay Zeka kavramı öyle pek de sıradan bir bilim konusu değildir. İçerisinde pek çok alanı kapsar, zira temelinde insan zekası bulunan bir olgunun içerisinde etik de bulunur, biyoloji de. Şimdi bu bilim dallarına bakalım.
Bilgisayar Bilimleri
Psikoloji
Sinirbilimi
Biyoloji
Matematik
Sosyoloji
Felsefe
Elbette bir yapay zeka geliştiricisi tüm bu konulara hakim olmak zorunda değildir, ancak yapay zekanın işleyişi bu temel bilimlerle etkileşimle ilerlemek zorundadır. İşin etik boyutları da olabileceğinden ötürü felsefe bile işin içerisine girer.
Bilgisayar Dünyasında neden Yapay Zeka’ya İhtiyaç Duyarız?
Bugün yazılım dünyasında gerçekleştirdiğimiz pek çok iş aslında çok zekiymiş gibi görünse de aslında pek de öyle değildir. Bizim yaptığımız temelde karmaşık işlemleri bilgisayarlara hallettirmekten ibarettir.
Biz yazılım ve bilgi işlem teknolojileri ile spesifik sorulara cevap verebilen makinalar gerçekleştirebiliriz. Ancak genel sorulara cevap veren sistemler geliştirmemiz ancak yapay zeka ile mümkün olabilir.
Bu soruyu en eğitimsiz bir insana sorsak, güler geçer… Google’ın kullandığı server’lar algoritmalar ne kadar gelişmiş olursa olsun, günümüzde henüz tam olgunluğa ulaşmamış olan yapay zeka kavramı yüzünden şu anda bilgi işleme düzeyimiz yeteli boyutlarda değil.
Yakın gelecekte, -hatta bugün test aşamasında olan pek çok başarılı yapay zeka projesi bulunuyor. Bunlar tam olarak insanlarla etkileşime geçmiş durumda değil. Zaman içerisinde Artificial Intelligence kavramının avantajlarını görmeye başlayacağız.
Kaynak: http://www.algoritmauzmani.com/nedir/artificial-intelligence-yapay-zeka-nedir/