Proje yönetimi bilgi gerektiren bir meslektir. Özellikle yazılım sektöründe, bilgi denilince, ne yazık ki ilk akla gelen, projenin konusudur ya da iyi bir kodlama bilgisidir. İyi bir yazılımcı olmakla, o projede çok güzel kod yazılır. Eğer işinde uzman ve iyi kodlar üreten değerli programcınızı alır; o işin başına proje yöneticisi olarak getirirseniz, projeye 1-0 yenik başlarsınız.
Uluslararası düzeyde proje yönetimi yapan kuruluşlar, proje yöneticisini seçerken proje yönetimi konusunda bilgi sahibi olan kişileri projelere atarlar. Proje yöneticisi, yazılan ürünü bilmek zorunda değil, proje yönetimini çok iyi bilmek zorundadır.
Proje Yöneticileri işi yapan kişiler değildir ve olmamalıdır. Onlar birer orkestra şefidir. Orkestra şeflerinin ise projeyi doğru planlayıp, yürütebilmesi için çok iyi çekirdek ekiplere ihtiyaçları vardır. İyi programcılar bu çekirdek ekip içinde yer alırsa projelerin başarı ihtimali yükselir.
Uluslararası proje yönetimi yapan kuruluşlar, projeleri yönetmek için projelere profesyonel proje yöneticileri atarlar, teknik donanımlı kişileri ise projenin gerçekten ihtiyacı olan yerlerinde, doğru şekilde kullanırlar. Her teknik donanımlı kişinin hale etkisiyle yönetici olmasını; proje yöneticisi olmasını beklemezler.
En iyi teknik adamlarını, projelerde proje yöneticisi olarak atayan kuruluşlar ise hem proje yönetimini hem de teknik başarıyı riske atan kuruluşlardır. Elbette, eğer proje yöneticisi her detayı biliyorsa o projeler daha başarılı olur, fakat projelerin başarılı olması için teknik bilgi sahibi olmak yöneticilik bilgisinden sonraki sırada gelir.
Öncelik olarak yapılması gereken; hale etkisi ile proje yöneticisi atamak yerine, önce kişiye işin detaylarını aktarmak ve gerçekten hangi rolde olmak istediğini sormaktır. Proje yöneticisi olmak demek sadece bir unvan olarak görülmemeli zira, proje yöneticiliği artık günümüzde meslek olarak anılmaktadır. İyi bir proje yöneticisinden nasıl ki iyi bir teknik adam olmak beklenmiyorsa, iyi teknik adamlardan da iyi bir proje yöneticisi olması beklenmemelidir.
Projenin kaynaklarını doğru belirleyip, projenin başarı kriterleri başta belirlenmeli, projeler gerçek anlamda yönetilmelidir. Projelerin başarılı olabilmesi için; proje yöneticisi atayacağınız kişilere proje yönetim uzmanlığı olabilecekleri eğitimler verin, projedeki öncelikli işleri proje yönetimi olduğunu hatırlatın ve projeyi doğru kişilerle doğru rollerle, olması gerektiği gibi sonlandırın.
Başarılı projeleriniz olsun…
Kaynak: https://project-to-product.com/2019/11/05/projeler-ve-hale-etkisi/