Governance ne, Management ne?

Governance ne, Management ne?

26.06.2018
PMP
1766 Görüntülenme
0
0

Governance ne, Management ne?

PMBOK 6 ile proje yöneticilerinden beklentilerimiz artıyor.  Proje yöneticilerden, içinde bulundukları şirketlerin, birlikte çalıştıkları müşterilerinin ve tedarikçilerinin governance ve management yapılarını bilmeleri bekliyoruz.   

Türkçe karşılıkları şöyle:
Governance:  Yönetişim
Management:  Yönetim

Türkçe karşılıkları çok içime sinmediği için İngilizce terimler ile devam etmek istiyorum.  

Peki bu terimlerin anlamı nedir?  Governance ne?  Management ne?

Bu iki terimi en iyi açıklayan model COBIT'dir.  

COBIT'e göre 
Governance:  Şirketin en üst düzey yönetimidir.  Yönetim kurulu, genel müdür ve genel müdür yardımcılarına denk gelen bir seviyedir.  (Genel müdür yardımcısı rolünü başka isimlerde de görüyoruz.  Ör:  Direktör, grup başkanı, CIO, CTO, CMO, COO, CFO, vb...)

Management:  Şirketin orta düzey yöneticilerine denk gelir.  Yönetim kurulu, genel müdür ve genel müdür'ün altında çalışan yönetim kadrosuna denk gelir.  


Governance fonksiyonları:  Hedef Koy (Direct), Değerlendir (Evaluate), İzle (Monitor)
Management fonksiyonları:  Planla (Plan), Yap (Build), Sahaya Sür (Deploy), İzle (Monitor).  

Ordu terimlerini kullanırsak, şirket veya proje çalışanlarını şu üç aşamada görebiliriz :
Governance:  Generaller
Management:  Subaylar
Diğer çalışanlar:  Er

Governance yani şirketin (CEO, CXO, gibi) veya projenin (Sponsor, Proje Yöneticisi) generalleri daha uzun vadeli hedefleri düşünürler böylece şirket veya proje için uzun vadeli hedefler koyarlar.  Bu hedefler genelllikle yıllar mertebesinde veya en az 3 aylık periodlar şeklindedir.  

Management yani şirketin orta düzey yöneticileri veya projeni yönetim ekibi (İş Analistleri, teknik liderler, takım liderleri, mimarlar, vb) projenin daha kısa vadeli planlarını yaparlar.  Planlanamanin ilk aşaması iş gerekçesi (business case) yazmak ile başlar.   İş gerekçesi ile governance yapısından proje için kaynak istenir.  Governance, iş gerekçesinde talep edilen kaynakların proje için verilip verilmeyeceğini DEĞERLENDİRİR.  Benzer şekilde governance yani generaller dünyada ve piyasalarda neler olup bittiğini de DEĞERLENDİRİR ve buna göre hedefler koyar.  

Generaller (governance), subayları (management) kilometre taşı seviyesinde, yaklaşık 3 ayda bir veya daha küçük projelerde ayda bir izler. 
Subaylar (management), proje çalışanlarını daha kısa aralıklarla, görev (task) veya teslim edilebilirler (deliverable) bazında ayda bir veya daha küçük projelerde haftada bir izler.  

Yukarıda anlatılan senaryo, klasik proje yönetimi bakış açısı ile anlatılmıştır.  Çevik yöntemlerde self-governing bir yapı olmalıdır. Yani, governance da management de çalışanlar da hep birlikte küçük takımlar halinde organize olurlar.  Kendi kendini hem general, hem subay, hem de çalışan olarak yöneten takımlar sayesinde çevik yöntemlerde vaad edilen yüksek hızlara ulaşılabilir.   

Her ne kadar çevik yöntemlerde herkes her rolü oynayabilir desek de klasik rollere bir eşleme yapılması gerekirse, şu şekilde bir eşleme düşünülebilir.

Sponsor [General]
Product Owner (ürün sahibi) - müşteri [General]
Scrum master - proje yönetici (servant leader) [Subay]
Team - Proje ekibi [Er]

Yukarıdaki gibi bir kategorisazyon yapılması mümkün olsa da, rollerin sınırları klasik yöntemler kadar net değildir.  Sırası geldiğinde bir er bir general gibi vizyonu tartışabilir ve değiştirmeyi önerebilir veya bir general bir er gibi vaktinin önemli bir kısmın takım ile birlikte geçirerek onların anlık sorularını cevaplar.  Çevik yöntemlerde ulaşılamayan general ve subaylar yoktur.  General ve subaylar korkulmaz.  Onlarda rahatlıkla fikir ayrılığına girilebilir ve tartışılır.  Bu yaklaşım özellikle generaller ve subaylar tarafından yüreklendirilir.  Ancak, bu konuda dünya genelinde alınması gereken daha çok yol olduğunu itiraf etmek gerekir.  Öte yandan, zaman giderek hızlanıyor.  Eskiden 50 yıl süren değişiklikler, artık 5 - 10 yıllara düşmüş durumda.  Yani önümüzdeki 10 yıl, dünyada çok büyük değişiklikler göreceğiz, buna çalışma şartları ve kurumsal yapılanmalar da dahildir.  Yani, önümüzdeki yıllarda generallerin, subayların ve erlerin birbirlerine giderek daha çok yaklaştıklarına şahit olucaz.  :)

Umarım, bu yazı ile governance ve management arasındaki farkı anlatabildim. 

PMP sınavınızda şimdiden başarılar dilerim,
Orhan Kalaycı

Kaynak: http://www.pmpkoc.net/blog/

Yorum Yap

Kategoriler