Garson: Is Analistini (BA - Business Analyst ' i) temsil ediyor.
Mutfak: Yazilim gelistirme ekibini (Development team ' i) temsil ediyor.
Eger, garson (BA) siparisi yanlis alirsa (ki musterinin ne istedigini bilmedigi gercegini simdilik bir kenara koyalim) mutfak naparsa, yapsin musteri gelen yemekten memnun olmayacaktir.
Dolayisi ile, garson 'un musteri memnuniyetinde cok onemli bir rol oynadigi asikar.
Musterinin ne istedigini bilmedigi durumda, musterinin istediklerini parca parca masaya getirerek bir yanlislik varsa, bunu hizlica ogrenmeye calismaya CEVIK yontemler diyoruz.
Siparisin tamaminin hazirlanmasini beklemeden, hemen masaya icecekleri vb birseyler getirmek ve en azindan masaya gelenler konusunda musterinin tepkisini hizlica almak birseylerin yanlis anlasilmis olma ihtimalini azaltabilir. (karniyarik isteyen musterine (MVP = minimum viable product) modunda hemen hizlica bir karniyarikimsi birsey getirmek zor olabilir. == Asagida bir e-ticaret sitesinin kismen hizlica nasil yapilabilecegine bir ornek vermeye calisicam = yemek yapmak, insaat yapmak, kopru yapmak gibi, biraz yap, sonra yik tekrar yap seklinde ilerlemeye musait olmayabilir)
Garson'un siparisi yanlis almasi konusunda bir nokta daha var. Siparisi kimden aldigi... ?!!!
Soyle bir senaryoya ne dersiniz?
Restaurant'a gelen bir ailede anne-baba tuvalete gitmis, masada cocuklar oturuyor. Garson geliyor ve anne-babanin da ne yiyecegini cocuklara soruyor. Cocuklar anne-babalari ve kendileri icin siparis veriyor. Bu durumda garson, siparisi cocuklardan dogru almis olsa bile, cocuklarin anne-babanin ne yemek istedigini dogru bildiklerinden emin miyiz? Is hayatinda aslinda siklikla karsilasilan bir duruma benzemiyor mu? Esas ihtiyac sahibi projeye bilgi vermek icin BA ile konusmak icin vakti olmaz, birileri gorevlendirilir. Gorevlendirilirken TAHMIN ETTIKLERI kadariyla projenin ne yapmasi gerektigini anlatirlar; onlarin da yanlis anlasilmasi; onlarin yanlis anlatmasi ihtimalleri hep var. Ama, eger ne istendigini tarif eden kisiler ilk agizdan ne istendigini gercekten bilmiyor ise, bu da klasik buyuk bir sorun degil mi?
Siparis veren kisilerin tecrubelileri garson'a sorar degil mi? Ne tavsiye edersin diye?
Mesela, soyle der "kirmizi et yiycez, ne tavsiye edersin?" Yani siparisi verenin direk yemek ismini soylemesi yerine garson'a sormasi daha basarili sonuclara yol acabilir. Garson soyle diyebilir. Bu aksam su yemek cok iyi, onu tavsiye ederim.
Musterinin DERTine odaklanip, cozumu garsona birakmasi daha iyi olur.
Hem PMP hem CBAP icin 4 temel gereksinimler:
Is gereksinileri (Business requirements = Dert = Projenin AMACI)
Paydas gereksinimleri (Stakeholder requirements = Paydaslarin ihtiyaclari)
Cozum gereksinimleri (Solution requirements)
Gecis gereksinimleri (Transition requirements) = mesela 1000 ATM de birseyler degisecek, degisimin 1000 ATM de hepsinde birden aniden mi yapilmasi daha iyi olur, yoksa 1 -> 10 -> 100 -> 200 -> 500 -> 1000 seklinde mi GECIS (Transition) yapilmasi daha iyi olur. Bazen guvenlik (security) aciklarini gidermek icin 1000 ATM ye hepsine aniden bir kerede GECIS yapilmasi gerekebilir ancak genellikler acil bir durum yoksa asamali gecis daha az risklidir.
Sonuc olarak:
Lokantanin basarisi takim olarak herkesin gorevini yerinde ve iyi yapmasi ile mumkun. Ancak, eger Garson siparisi (is analisti gereksinimleri) dogru alamaz ise, mutfak (gelistirme (development) ekibi caresiz kalir. Dolayisi ile projelerimizde gereksinimlerin dogru alindigindan emin olmak cok onemli bir konu. Gereksinimleri soyleyenlerin dogru/gercek/oz/hakiki musteri olmasina (anne-baba yerine siparis veren cocuklara) dikkat!!!
CEVIK yontemlerin calismasi icin OZ, HAKIKI, GERCEK musteriyi bulmak ve sik sik or: 2 haftada bir calisan yazilimi OZ, HAKIKI, GERCEK musteriye gostermek cok onemli.
Is analistinin en onemli gorevlerinden biri de: Musteriyi dogrudan COZUMe odaklanmaktan alip AMAC ve ihtiyac 'a cekmek.... Soylemesi kolay tabi... :)
Not: yukarida monolizayi anlaticam demistim ama yazi cok uzadi, onu bir sonraki yazima birakayim.... Parmaktan sonra... gelecek yazimda, monaliza'yi kisim kisim (CEVIK) yapmayi anlatirim. :)
Kaynak: http://www.pmpkoc.net/blog/garson-siparisi-yanlis-alirsa-mutfak-napsin