Kurumsal kaynak planlama (ERP), bir işletmenin işini yönetmesine yardımcı olan geniş faaliyet kümesi için kullanılan endüstri terimidir. ERP yazılımının önemli bir amacı, iş kararlarının veri tarafından yönlendirilebilmesi için bilgi akışını kolaylaştırmaktır. ERP yazılım sistemleri, bir organizasyonun çeşitli seviyelerinden gelen verileri toplamak ve düzenlemek için yönetimi sağlamak adına önemli performans göstergelerine gerçek zamanlı olarak göz atılabilen bir yapıdır.
ERP modülleri, bir organizasyonun yöneticilerine; tedarik zinciri, envanter, finans, ürün ömrü, projeler, insan kaynakları, müşteri ilişkileri yönetimi, iş zekası ve işin kritik diğer bileşenlerini bir dizi birbirine bağlı yönetici gösterge tablosu aracılığıyla izleyip yönetmelerinde yardımcı olur. Kısaca şirketin temel iş süreçlerini otomatikleştirir ve birleştirir.
Bununla birlikte, bir KKP yazılımının kullanışlı olabilmesi için kuruluşun kullandığı diğer yazılım sistemleriyle entegre olması gerekir. Bu nedenle, yeni bir ERP sisteminin kurum içinde konuşlandırılması, veritabanı entegrasyonu, veri analizi ve geçici raporlama için önemli bir iş süreci, mühendisliği, çalışanların yeniden eğitilmesi ve bilgi teknolojisi desteğini içerebilir.
ERP sistemleri, aşağıdakilere göre herhangi bir organizasyonun etkinliğinde büyük gelişmeler sağlayabilir;
- Tedarik zinciri boyunca iş süreçlerinizi tanımlamada ve bunlara uyulmasını sağlamada
- Kritik iş verilerinizi iyi tanımlanmış roller ve güvenlik erişimi yoluyla korumada
- Mevcut emir ve tahminlere dayalı iş yükünüzü planlamanıza yardımcı olmada
- Müşterilerinize yüksek düzeyde hizmet vermek için gerekli araçları sağlamada
- Verilerinizi karar verme bilgilerine çevirmede
ERP’yi Önemli Kılan Nedenler Nelerdir ?
1.) Büyüyen İşletmeler için Operasyonel Verimlilik
50’den az çalışanı ya da az tanımlanmış işlemi olan şirket yöneticilerinin işleri organize, kontrol ve takip etmeleri daha kolaydır. Ancak 1000 ve üzeri çalışan, sayısız farklı süreç, etkinlik, çok sayıda iş akışı ve prosedürlerle uğraşmanız gerektiğini düşünün.
Bu sayısız prosedürlerin bazıları manuel ve bazıları da otomatik olabilir. Rekabetçi dünyada, bu tür ayrık ve entegre olmayan bu sistem, üretkenliği ve kârlılığı azaltacaktır. Bu da büyümeyi etkileyecektir.
Bir ERP çözümü uygulamak, işletmelerin çeşitli işlemlerini hızlandırabilir, bunları günlüğe yazabilir ve saatlik bazda izleyebilir. Buna ek olarak, işletim ve genel giderleri de azaltır.
2.) Geliştirilmiş Tutarlık ve Doğruluk
Bir ERP çözümünün uygulanmasının bir diğer önemli avantajı, bilgilerin tutarlı ve doğru bir şekilde korunmasına yardımcı olmasıdır. Özellikle farklı departmanların düzgün bir şekilde entegre olmadığı organizasyonlarda, bilgi tutarsız ve zaman zaman yanlış olabilir. Farklı departmanların görüşleri değişir ve bu da dolayısıyla yöneticinin sağladığı bilgilerde de farklılık yaratacaktır.
Ciddi olarak düşünülmese de, bu sorunlar bir süre boyunca gelirleri etkileyebilir. Bir ERP çözümü gerçekleştirmek, tüm bilgilerin bölümler arasında tutarlı bir şekilde tutulmasını ve yönetilmesini sağlayacaktır.
Tüm veriler tek bir sistem aracılığıyla derlendiğinden, depolandığından, paylaşıldığından ve erişildiğinden veri dosyalarının ne kadar doğru, eksiksiz veya güvenli olduğuna dair hiçbir endişeniz yoktur.
3.) Çalışanlara Yardım Eden Bir El
Bir ERP çözümü gerçekleştirmek, çalışanların her seviyedeki rutin raporlama çalışmalarının azaltılmasını sağlayacaktır. Bu yöndeki ERP sistemleri, alan personelinin hareket halindeyken veri girmesine ve dolayısıyla yöneticilere doğru bilgileri gerçek zamanlı olarak almasını sağlar.
Doğru ERP, ekibinizin çeşitli raporlar üretmesini kolaylaştırabilir ve bunu daha hızlı yapabilir. Bu işler, gelir ve gider tablolarından metriklere ve trendlere dayalı özelleştirilmiş raporlara kadar her şeyi içerebilir. Bu raporlara erişiminiz hızlı bir şekilde size ve ekibinize daha iyi kararlar vermenizi sağlar.
4.) Tüm İş Süreçlerinde Entegrasyon
Şirketler arasında öne geçmek için müşteri, planlama, zamanlama, ürettiğiniz ürünlerin üretimi ve dağıtımına kadar işletmenizin tüm yönleriyle tamamen entegre olarak çalışılmalıdır. ERP sistemi de size bunu sağlar.
5.) Otomasyon Verimliliğini Artırır
ERP, iş süreçlerinin yönlerini otomatikleştirerek onları daha verimli, daha az hata yapma eğilimi gösterir ve daha hızlı hale getirir. Ayrıca, dengeleme verileri gibi sıradan görevlerden insanları özgürleştirir.
6.) Genel Performansı Artırır
Kurumsal Kaynak Planlama sistemleri, farklı iş süreçlerini entegre ederek birbirleri arasında tutarlılık sağlar ve çalışan kişilerin organizasyonun farklı bölümlerinden kaçınmasını sağlar.
7.) Kalite Raporları ve Performans Analizi
ERP analizi, şirketinizin performansıyla ilgili analiz yapmanın yanında finansal olarak kalite raporları hazırlamanızı da sağlar.
8.) Maddi Yönden Tasarruf
Bir ERP çözümü, halihazırda kuruluşunuzda parçalanmış olabilecek birçok sistemi bir araya getirir ve bu, ürün geliştirme ve tedarik zinciri yönetiminden BT desteğine, yönetim ve daha pek çok alana kadar değişir. Sistemleri bir araya getirerek, maliyet etkinliği ve gelişmiş iş süreçleri yaratırsınız.
Bundan da ötesi kuruluşunuz farklı kullanıcılar için farklı sistemlerde eğitim almanız gerekliliğini ortadan kaldırarak maddi yönden tasarruf edebilir. Hepsi tek bir sistem üzerinde eğitilerek ve bunun için maliyet ve zaman tasarrufu sağlanmış olur.
9.) Mutlu Müşteriler
ERP sisteminin müşteri memnuniyeti ile ilgili olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Ancak, durum böyle değildir. Doğru ERP çözümü, çeşitli pazarlama görevlerinde kullanılabilir ve bu da üretimi ve müşteri edinimi ile müşteri hizmetleri ve müşteri tutma konularını içeren süreçlerle ilgilidir. Sonuç olarak müşterilerinizle daha iyi iletişim kurmanıza yardımcı olabilir.
Genel olarak KKP çözümleri, özellikle orta ve büyük işletmeler için daha iyi karar verme ve istenen hedeflerin gerçekleştirilmesi için mükemmel bir bilgi aracı olarak hizmet edebilir. Bu nedenle her büyüyen iş için bir zorunluluktur.
Kaynak: http://www.sultanerp.com/kurumsal-kaynak-planlama-erp-nedir/