e-Fatura Nedir? e-Fatura Ne Değildir ?

e-Fatura Nedir? e-Fatura Ne Değildir ?

1780 Görüntülenme
0
0

e-Fatura, bir fatura çeşididir, elektronik ortamda hazırlanır. Maliye’nin sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya iletilir. Ayrıca kağıda basılmaz. İtiraz süreleri, iptal ya da iadesi kağıt faturaya göre farklılık gösterir. 

e-Faturayı Kimler Kullanabilir? Kimler için kullanımı zorunludur?

Çok yüksek ihtimalle şu an işletmenizin e-Fatura’ya geçişi zorunlu değildir. Ancak, e-Fatura’ya geçiş zorunluluğunuz olmasa da e-Fatura’nın avantajlarından faydalanmak için isteğe bağlı olarak e-Fatura’ya geçebilirsiniz. e-Fatura sistemine kayıt olmadan e-Fatura gönderemezsiniz.

Hangi firmaların e-Fatura’ya geçişi zorunlu diye bir merak ediyor olabilirsiniz. Madeni yağ lisansına sahip ya da bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı 25 milyon TL üzerinde olan firmalar; ve ÖTV’ye tabi kolalı gazoz, alkollü içecek ya da tütün üreten ya da ithal eden firmalar ve bu firmalardan mal alıp yıllık satış tutarı da 10 milyon TL üzerinde olan firmaların e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu bulunmaktadır.

e-Faturanın Avantajları

  • Maliyet avantajı sağlarken, operasyonel yükünüzü azaltırsınız. Kağıt, mürekkep, zarf, postalama, arşivleme ve mutabakat vb.
  • e-Fatura ile faturalarınızı daha hızlı hazırlayabilirsiiniz. Böylece, personel zamanından da tasarruf edersiniz.
  • Müşterileriniz faturalarınızı anında görebilir. Faturanız hiçbir zaman kaybolmaz. Tahsilatlarınızı hızlandırırsınız.
  • İstediğiniz zaman eski faturalarınıza çok rahat ulaşabilirsiniz. Dosyaların arasında kaybolmazsınız. Faturalarınız dijital ortamda arşivlenir. Ayrıca, fatura saklama iş yükü ve maliyetinden kurtulursunuz.
  • Paraşüt üzerinde e-fatura kullanıyorsanız, nerede olursanız olun, faturanızı anında oluşturup müşterinize iletebilirsiniz. Tek ihtiyacınız, internet erişimi olan akıllı telefon, tablet veya bilgisayardır.
  • Muhasebe sisteminiz ile entegre edebilirsiniz.
  • Müşteri ve satıcılarla mutabakat yapmanız kolaylaşır.
  • E-fatura ile kağıt tüketimini azaltırsınız; çevrecidir.
  • Yakın gelecekte tüm firmalar için e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu gelecek. O nedenle sisteme erken girip alışmanızda fayda var.

e-Faturanın Dezavantajları

  • Mali mühür satın almanız gerekir (şahıs firmaları e-imza ile de başvuru yapabilir).
  • Sisteme bir defa dahil olduysanız bir daha çıkamazsınız.
  • e-Fatura’ya tabi olan firmalara e-Fatura kesmeniz gerekir, kağıt fatura düzenleyemezsiniz.
  • 7 günden daha eski olan geçmişe yönelik faturaları kesemezsiniz.
  • Personelinizin eğitim maliyetlerine katlanmanız gerekir (Eğer Paraşüt kullanırsanız bu maliyete gerek kalmaz).
  • Sistem entegratörü ile entegre olarak kullanmak isterseniz aylık ya da fatura başına ek maliyet gelecektir (Paraşüt kullanırsanız entegrasyon ücreti ödemezsiniz).

Bu arada e-Fatura ile ilgili sorularınız için "e-Fatura hakkında 20 soru 20 cevap" yazımıza göz atabilirsiniz.

e-Fatura Hakkındaki Genel Sorular

e-Fatura Hangi Yöntemlerle Kesilebilir?

  • www.efatura.gov.tr internet adresindeki e-Fatura Portalı aracılığıyla ücretsiz e-Fatura hazırlayabilirsiniz. Faturaları, internet sitesine girerek manual olarak düzenlersiniz. Bu portal Maliye’nin, sistemi tanıtmak ve yaygınlaştırmak için fatura adedi yüksek olmayan işletmelere sunduğu bir çözüm.

  • Maliyet tarafından yetkilendirilmiş özel entegratörlerden biri aracılığıyla e-Fatura oluşturabilirsiniz. Sisteminize ek donanım ve yazılım almanıza gerek yoktur. Entegratör kendi yazılım ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve e-Fatura’ya dönüştürür. Sizin için düzenlenmiş e-Faturaları da yine kendi yazılım ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminize aktarır. Bu hizmet karşılığında da sizden kurulum ve kullanım ücreti alır.

  • Firmanızın bilgi işlem sistemini Maliye ile entegre ederek kesebilirsiniz. Bu yöntem, fatura adedi çok yüksek firmalar için uygundur. Muhasebe sisteminde müşteriler için üretilen faturalar özel bir yazılım ve arayüz ile e-Faturaya dönüşür. Ayrıca tedarikçilerin e-Fatura sistemi üzerinden gönderdiği e-Faturalar da aynı yazılım ve arayüz ile muhasebeye aktarılır. Kayıtlar otomatik oluşur. Ek yazılım ve donanım maliyeti gerektirir.

  • Paraşüt üzerinden e-Fatura kesebilir, muhatabınız ile paylaşabilirsiniz. Eğer fatura kestiğiniz firma da e-Fatura kullanıcısı ile faturanız doğrudan iletilir. Eğer e-Fatura kullanıcı değilse e-Arşiv faturası oluşturulur. Paraşüt bunun kontrolünü sizin için yapar. 

Bu yöntemlerden sadece bir tanesini seçebilirsiniz. İki yöntem aynı anda kullanılamaz.

e-Faturaya Geçmenin Maliyeti Nedir?

  • e-Fatura sistemine girmek için TÜBİTAK’tan mutlaka mali mühür satın almanız gerekecek. Mali mühür ve e-fatura maliyetlerini öğrenmek için tıklayınız. Şahıs firması iseniz e-imza ile de başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
  • Entegratör firma kullanılacaksa; fatura adedine göre birim maliyet 0.30-0.65 TL arasında değişir. İlave olarak saklama ücreti, 2500TL civarında entegrasyon ücreti ve eğitim bedelini karşılamanız gerekir.
  • Bilgi işlem sistemlerinin entegre edilmesi yöntemi kullanılacaksa entegrasyon maliyeti var, ki bu maliyet çok değişken olmakla beraber 10 bin 100 bin TL arasında değişmektedir.
  • Fakat e-Fatura'ya Paraşüt ile geçerseniz herhangi bir entegrasyon, aktivasyon ya da saklama ücreti ödemezsiniz.

Detaylı bilgi için Elektronik Fatura Hizmetinin Maliyeti Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Mali Mührün Önemi Nedir?

Mali mühür, kurumsal bir e-imza çeşididir. Başbakanlık adına TÜBİTAK tarafından hazırlanmaktadır. Mali mühür olmadan e-Fatura kesemezsiniz.

Hem Kağıt Fatura Hem e-Fatura Düzenlemek Mümkün mü?

e-Fatura kullanmaya başlarsanız kağıt fatura düzenleyemezsiniz.

Temel ya da Ticari Fatura Senaryosu Nedir?

e-Fatura sistemine geçtikten sonra, e-Fatura ile çalışacağınız müşteri ya da tedarikçilerle Temel ya da Ticari Fatura Senaryolarından birini seçmeniz gerekiyor. Ticari Fatura Senaryosu’nda müşterinizin 7 gün içinde Kabul ya da Red vermesi gerekir. Eğer vermezse faturayı kabul etmiş sayılır. Temel faturada bu şekilde bir onay süreci bulunmamaktadır.

e-Fatura Sistemine Geçmek için Nasıl Başvuru Yapabilirim?

GİB'in sitesinden başvuru yapabilirsiniz.

Not: Konuyla ilgili video'ya bu link'ten ulaşabilirsiniz.

Video: e-Fatura Video

Kaynak: https://www.parasut.com/blog/e-fatura-nedir-ne-degildir

Yorum Yap

Kategoriler